Cum merge mobilizarea în Ucraina? Trupele Kievului au nevoie de rotație, dar schimbările prea radicale ar putea slăbi frontul

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Militari ucraineni / Foto: Președinția ucraineană
Militari ucraineni / Foto: Președinția ucraineană

Războiul lui Putin forțează la maxim trupele ucrainene. Deși se vorbește intens de tehnica de luptă modernă de care Kievul are urgentă nevoie, problema personalului din cadrul forțelor armate riscă să sufoce efortul de apărare al unei țări distruse de atacurile rusești, cu milioane de ucraineni aflați în afara țării, obligați să fugă de război.

Autorităţile ucrainene au anunţat luni că patru militari ucraineni au dezertat din unitatea lor și au încercat să treacă granița cu Moldova în regiunea Odesa, pe 14 iulie. Unul dintre dezertori a fost ucis de poliţia de frontieră, informează AFP, citat de Agerpres.

Deși incidentele armate precum cel de duminică sunt rare, impactul acestora asupra moralului populației e dezastruos pentru guvernul de la Kiev, care încearcă să crească ritmul de mobilizare.

DefenseRomânia scria, la momentul în care autoritățile ucrainene au decis să suspende serviciile consulare pentru bărbații eligibili de mobilizare care refuză să se întoarcă în țară, despre principalele probleme întâmpinate de autoritățile ucrainene în calea mobilizării

Ucraina a demarat de mai multe săptămâni o campanie de mobilizare pentru a completa rândurile armatei sale. Președintele Zelenski a redus vârsta de recrutare la 25 de ani de la 27 în aprilie și a semnat o revizuire a procesului de mobilizare care a intrat în vigoare în mai, obligând bărbații sub 60 de ani să-și reînnoiască datele personale la birourile de recrutare sau online.

 

Forțele ucrainene au nevoie de rotație

Deși numărul de recrutări rămâne învăluit în secret, unii oficiali politici și militari au spus că schimbările, au pus efortul de mobilizare pe drumul cel bun.

Armata ucraineană a declarat pentru Reuters că rata de recrutare s-a dublat în mai și iunie față de ultimele două luni. Totuși, spune Reuters, oficialii nu au furnizat mai multe detalii, o măsură de precauție normală, dată fiind situația excepțională în care se află Ucraina.

Întrebat despre o cifră de 200.000 de militari suplimentari, Roman Kostenko, secretarul comisiei naționale de apărare a parlamentului, a estimat că armata ar putea înrola 200 de mii de militari până în decembrie 2024, doar dacă procesul va continua în ritmul actual.

Problema Ucrainei este că, după doi ani și jumătate în care forțele ucrainene s-au luptat luni de zile să țină linia, trupele sunt obosite și cer să fie înlocuite.

Forțele ucrainene au nevoie de rotație. Cu toate acestea, militarii care înlocuiesc ”veteranii” trebuie să fie pregătiți, iar procesul să se desfășoare etapizat.

În caz contrar, măsura putea slăbi frontul, iar scenariul derulat la Toretsk s-ar putea repeta. Amintim că, săptămânile trecute, rușii au reușit o breșă neașteptată la aproximativ 22 km sud-vest de Bahmut, în zonal localității Toretsk/Torețk. Se pare că decidenții militari ucraineni au făcut o serie de erori tactice, inclusiv rotația simultană a două brigăzi, ceea ce a permis rușilor să avanseze chiar și câte 2 kilometri pe zi (în regiunea Donețk rata de înaintare a rușilor era de câțiva zeci de metri pe zi).

Subiectul rămâne unul critic, iar Mathieu Boulègue, analist al apărării la Centrul de Analiză a Politicii Europene din Washington, spune că mobilizarea a 200 de mii de militari este doar primul pas. Sarcina critică este, în opinia expertului, să-i antreneze și să-i distribuie corect pe front.

Exemplul de ”așa nu” e dat chiar de Rusia care recrutează aproximativ 30.000 de militari pe lună, în timp ce suferă pierderi „foarte mari”, așa cum a declarat marți un înalt oficial NATO, citat în analiza Reuters.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel