Cum își găurește România colacul de salvare. Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM?

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy
EXCLUSIV
Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy

Industria de apărare, dezvoltarea ei prin investiții în noul context internațional în care Europa încearcă să își redefinească strategia inclusiv industrială și de securitate, sunt sintagme pe care le auzim la fiecare a treia propoziție. La nivel decizional însă lucrurile stau în cel mai fericit caz ilogic. Vă propunem azi să ne aruncăm un ochi pe achiziția României nave de patrulare, cunoscute popular și sub denumirea de corvete ușoare. O achiziție care se va face din Turcia.

Ca un foarte scurt context, pentru cei care nu sunt familiarizați cu programul, la finalul săptămânii trecute Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat achiziția unei „corvete ușoare”. Fără să ofere detalii. DefenseRomania a anunțat imediat după că e vorba de o navă din Turcia, lucru confirmat de surse politice ale publicației noastre.

Amintim că, la sfârșitul anului trecut, viceamiralul Mihai Panait - șeful Forțelor Navale Române a declarat că prioritatea României pentru modernizarea Forțelor sale Navale o reprezintă achiziția a două nave de patrulare (OPV – Offshore Patrol Vesel) și trei fregate noi.

Obiectivul era ca ele să fie construite în România pentru „dezvoltarea industriei de apărare”. Un deziderat care e de altfel și un colac de salvare pentru industrie și nu numai în contextul internațional actual și crizele majore de la granița României. Colac pe care se pare că îl înțepăm.

Ca o paranteză la Șantierul Naval Galați se construiesc astfel de OPV-uri, dar și nave mult mai complexe. Nu pentru Forțele Navale Române, ci comenzile sunt din partea altor Marine aliate, inclusiv Olanda.

 

Avem noi informații despre corvetele cumpărate din Turcia: Fără rachete NSM, unul din principalele obiective ale Forțelor Navale?

 

2. Navă de ti... (nava-patrualre-turcia-opv_68961200.jpg)

Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Asfat

Decizia de a achiziționa o singură navă de patrulare OPV - sau corvetă ușoară - din Turcia a ridicat multe sprâncene. Nu știm care va fi implicarea industriei de apărare din România. Dacă această implicare va exista, desigur.

Oficial nu s-a renunțat la achiziția navelor care să fie produse în România. Neoficial e puțin probabil să se mai întâmple iar cota scenariului ca celelalte nave să fie achiziționate tot din Turcia e tot mai mică.

Știm sigur însă câteva chestiuni esențiale. Surse militare ale DefenseRomania au confirmat faptul că Forțele Navale Române au negociat cu Pakistanul pentru achiziția ultimului Offshore Patrol Vessel (OPV) construit la Galați, cu intenția de a folosi această platformă ca bază pentru construirea a încă două-trei nave similare în România, într-un interval de 3-4 ani.

Planul includea integrarea rachetelor americane de ultimă generație Naval Strike Missile (NSM), achiziționate de țara noastră, și un sistem de management al luptei (CMS) de la Thales - posibil TACTICOS - sau Lockheed Martin. 

Aici e o mare problemă cu integrarea rachetelor NSM. Pentru că Turcia nu are în portofoliu un sistem CSM compatibil cu integrarea rachetelor NSM. Și chiar dacă ar primi aprobarea Statelor Unite pentru integrarea acestuia, procesul ar fi de lungă durată și foarte costisitor.

În plus, aceleași surse ne-au mai confirmat și faptul că nava în cauză, pe care o va achiziționa România, are la bază un design din 2005 și fusese deja oferită și Pakistanului, care a refuzat-o.

 

Ce sunt OPV-urile, denumite popular și corvete ușoare

 

3. Navă de ti... (opv-hisar-turcia_11274900.jpg)

Navă de tip OPV sau corvetă ușoară turcă din clasa Hisar, foto: Turkish Century @X via Turkish Navy

OPV (Offshore Patrol Vessel) sunt nave de patrulare oceanică, folosite în principal pentru misiuni de supraveghere, securitate maritimă, combaterea pirateriei, operațiuni de căutare și salvare, precum și pentru protecția zonelor economice exclusive (ZEE).

Aceste nave sunt considerate mai mari și mai bine echipate decât navele de patrulare de coastă, dar mai mici și mai puțin puternic înarmate decât fregatele sau distrugătoarele.

Uneori sunt denumite și corvete ușoare, în special atunci când primesc un armament mai avansat.

În regiune Bulgaria are și ea în derulare un astfel de program.

România s-a orientat către OPV-uri după anularea contractului „Corveta multifuncțională” care prevedea achiziția a patru corvete de tip Gowind 2500, care ar fi trebuit produse de francezii de la Naval Group în România. Naval Group împreună cu Șantierul Naval Constanța au câștigat licitația, dar contractul a fost anulat după neînțelegeri între compania franceză și Șantierul Naval Constanța.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel