Cum încearcă rușii ca rachetele Patriot să fie folosite pe ținte false. Noi drone momeală pentru a amplifica efectul lentilei Luneburg, folosite în Ucraina

Ionel Copcea |
Data publicării:
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.
Mai mulţi militari ai armatei ucrainene învață să opereze sistemul de apărare antiaeriană Patriot oferit de Germania. Sursa foto: Bundeswehr.

Presa rusă a informat că, în noaptea de 19.10.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat un nou atac asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei aflate departe de linia frontului, întrebuințând în acest scop câteva zeci de drone kamikaze.

Ca și în nopțile anterioare, cele mai multe drone rusești au vizat ținte din capitala Kiev și din împrejurimile sale. Loviturile aeriene au provocat mai multe explozii și au determinat izbucnirea unor incendii la o serie de instalații folosite de armata ucraineană.

Datele neconfirmate prezentate de propagandă rusă indică faptul că au fost produse pagube inclusiv unor sisteme de apărare antiaeriană aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, în timpul nopții, au fost semnalate explozii și în regiunea Cherkasy, unde au fost lovite depozite militare și puncte de desfășurare a militarilor ucraineni. În același timp, surse locale din regiunea Sumy au informat despre drone care zboară în diferite direcții, inclusiv în orașul Lebedin, situat la sud-vest de centrul regional.

 

Rușii folosesc noi drone momeală pentru a suprasatura apărarea antiaeriană. Dronele amplifică efectul lentilelor Luneburg și au ca scop folosirea în van a rachetelor occidentale scumpe de la sisteme precum Patriot sau Iris-T care ar putea confunda dronele cu ținte de mari dimensiuni

 

2. -imagine fara descriere- (colaj-armata-ucraineana-sisteme-patriot_77040100.jpg)

După cum au anunțat alte surse publice ucrainene, pe lângă dronele de tip Geran și UAV-urile momeală Gerbera, similare cu Geranul în geometria lor, Forțele Armate ale Federației Ruse au început să folosească și alte tipuri de momeli.

Este vorba despre aparate de zbor extrem de simple, în care este instalată o minge imprimată 3D, înfășurată
în folie, care joacă rolul unei lentile Luneburg. Se știe faptul că indicele de refracție tipic al lentilei Luneburg scade radial de la centru spre suprafața exterioară. Aceasta poate fi făcută pentru utilizare cu radiații elctromagnetice de la lumina vizibilă la unde radio.

Cert este faptul că noile drone au ca obiectiv inducerea în eroare echipajele complexelor de apărare antiaeriană din cadrul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, forțându-le să consume rachete foarte scumpe pentru distrugerea acestor momeli, care sunt percepute ca ținte aeriene mari.

3. Foto ilust... (patriot-us-navy_75792900.jpg)

 

În atac au fost folosite nu doar drone momeală, dar și alte dipuri de UAV-uri și rachete

 

Atacul nocturn al Forțelor Armate ale Federației Ruse a fost confirmat și de reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Dintr-un raport publicat pe rețelele de socializare rezultă faptul că militarii ruși au întrebuințat peste 100 de drone și rachete pentru lovirea țintelor de pe teritoriul ucrainean. Între acestea s-au aflat:

4. -imagine fara descriere- (rachetea-ruseasca-kh-59mk2_55018100.jpg)

- șase rachete de aviație dirijate de tip Kh-59/69, lansate din zona Mării Negre;

- 98 de drone Shahed și de tip necunoscut, lansate din zonele Kursk, Yeisk și Primorsko-Akhtarsk.

Potrivit reprezentanților militari ucraineni, atacul aerian a fost respins de aviație, forțele de rachete antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.

În total, au fost doborâte patru rachete Kh-59/69 și 42 de drone, în regiunile Odesa, Sumy, Cherkasy, Kiev, Kirovograd, Cernihiv, Poltava, Mykolaiv și Herson. De asemenea, 46 de drone au fost pierdute în diverse locații, iar informațiile privind doborârea/căderea lor sunt în curs de clarificare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel