Cum i s-a predat puterea lui Ion Iliescu la Revoluție și țintele false de pe radare | Andrei Ursu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

DefenseRomania continuă ediția specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, dedicată Revoluției române din Decembrie 1989, difuzată în două părți.

Invitatul lui Tudor Curtifan în cadrul acestei ediții speciale a podcastului Obiectiv EuroAtlantic este istoricul Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu. Andrei Ursu este fost directorul științific al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 şi membru fondator al Fundației „Gheorghe Ursu” și co-autor al mai multor volume, printre cele mai importante: „Trăgători și mistificatori” și „Căderea unui dictator”.

Emisiunea va fi difuzată vineri, 22 decembrie 2023, începând cu ora 11:00

Youtube video image

 

Înainte de data de 22 decembrie, moment crucial pentru Revoluție, Nicolae Ceaușescu a organizat pe data de 21 decembrie un mare miting pro-comunist, manifestare care a fost spartă din interiorul mulțimii, coroborat cu sunete speciale ale Armatei care au adâncit starea de panică. Toate acestea vor fi explicate de istoricul Andrei Ursu.

În cadrul acestei părți secunde se va dezbate preluarea puterii de către grupul coagulat în jurul lui Ion Iliescu după plecarea dictatorului Nicolae Ceaușescu de pe sediul CC, din data de 22 decembrie 1989, în jurul orei 12:08.

Puterea i-a fost predată simbolic, la Ministerul Apărării, lui Ion Iliescu de către generalul Victor Stănculescu. Firul evenimentelor va fi explicat. Va fi explicată și situația țintelor false apărute pe radare după 22 decembrie, acesta fiind unul din marile mistere ale acelor zile.

Se va analiza și scenariul intervenției sovietice alimentat și de rechizitoriul Dosarului Revoluției, precum moartea generalului Vasile Milea, dar și jocul dublu pe care generalii Ștefan Gușă, pe atunci șeful Statului Major al Apărării, și Iulian Vlad, șeful Securității, l-au făcut în acele zile.

Multe alte aspecte esențiale ale zilelor care au schimbat radical istoria României vor fi analizate de Andrei Ursu în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic.

 

Prima parte, despre implicarea Securității, celebra Rețea S și răspunsul la întrebarea „Cine a tras în noi după 22?”

 

În prima parte s-a dezbătut implicarea Securității după 22 decembrie, Andrei Ursu explicând că celebrii „teroriști” au fost Securiști fideli lui Nicolae Ceușescu care au încercat readucerea sa la putere.

Prima parte poate fi vizionată mai jos

Andrei Ursu face parte din istoricii care combat rechizitoriul Parchetului Militar și susțin că după 22 decembrie Securitatea a avut un plan de recucerire a puterii și de eliberare a lui Nicolae Ceaușescu, teroriștii fiind luptători fideli ai Securității și ai fostului dictator Nicolae Ceaușescu. Istoricul a prezentat în acest sens și un studiu bazat pe documente, în 2018, dar care a fost respins de Parchetul Militar. În varianta oficială nu au existat teroriști securiști, Securitatea predând armele în 22 decembrie, iar morții de după 22 fiind victimele unei diversiuni ale noii puteri împreună cu comandanții militari. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel