Cum gestionează Egiptul o flotă mixtă de avioane de luptă din China, Rusia, Statele Unite și Europa

Cătălin Costea |
Data publicării:

Potrivit unui expert militar egiptean, citat recent de site-ul C4ISR.net, avioanele militare din Egipt pot face schimb de date și pot fi coordonate unitar pe timpul  acțiunilor de luptă, în pofida originilor mixte ale acestora. 

În prezent, Egiptul folosește în serviciul de luptă avioane din Rusia, China, Statele Unite și din țările europene, iar acest lucru poate pune serioase probleme privind realizarea schimbului de date și al coordonării acțiunilor de luptă.

„Spre exemplu, în Forțele Aeriene Egiptene, radarul american cu rază lungă de acțiune E-2C Hawkeye 2000 nu poate deservi avioanele de luptă rusești MiG-29 și nu poate să schimbe date cu acestea, așa cum se întâmplă în cazul celor americane, F-16, sau franceze, Rafale”, a declarat expertul militar Mohamed Al-Kenani.

„Cu toate acestea, schimbul de date între aeronave de diferite origini se realizează în prezent, prin centre de control și monitorizare echipate cu sisteme speciale capabile să facă interoperabile diferite radare, aeronave, senzori, sisteme de recunoaștere și de război electronic și să combine toate informațiile și datele pe care le primesc, integrate într-un sistem unitar numit RISC2", a precizat Al-Kenani.

RISC2 (centrul de comandă pentru integrare și supraveghere radar) a fost dezvoltat în comun de către: departamentul de cercetare și dezvoltare al Forțelor Armate Egiptene, compania Benha Electronics, Colegiul Tehnic Militar și Forțele Egiptene de Apărare Aeriană.

Platforma integrează inclusiv elementele de planificare a zborului, diverse modele de echipamente de control din SUA, Rusia, China, Franța și Egipt, sistemul automat de urmărire a zborului și un sistem de securitate cibernetică.

Se remarcă faptul că, pe lângă deservirea Forțelor Aeriene, sistemul permite și schimbul de date cu platformele de luptă terestre și navale.

RISC2 a fost pentru prima dată prezentat public în cadrul “Expoziției de apărare a Egiptului” din 2018 și este conceput pentru implementarea conceptelor de automatizare a conducerii integrate a forțelor și mijloacelor.

Comentariul autorului: Fiind un factor mai puțin vizibil și chiar mai puțin înțeles, în special pentru conducerea politică, asigurarea interoperabilității sistemelor și mijloacelor de luptă este deseori considerată de importanță secundară în succesul acțiunilor militare.

În realitate, însă, interoperabilitatea acționează ca un liant care permite acțiunea unitară a forțelor și mijloacelor și care determină multiplicarea exponențială a puterii de luptă privită ca sumă a capabilităților militare separate deținute de o armată.

Importanța acesteia este cu atât mai mare cu cât diferențele tehnologice ale sistemelor de luptă folosite de o armată sunt mai mari, iar acest lucru continuă încă să se vadă foarte bine la statele din fostul tratat de la Varșovia, inclusiv România, care utilizează în paralel tehnică de luptă de proveniență sovietică și occidentală.

Un astfel de sistem precum RISC2 egiptean, are în același timp și un rol strategic, contribuind la evitarea dependenței unui stat față de un anumit furnizor de armament și tehnică de luptă, respectiv la menținerea capacității naționale de apărare în cazul unor schimbări geopolitice rapide sau imprevizibile.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel