Cum folosește Rusia aviația militară pe post de „artilerie aeriană” și de ce marele perdant e Marina, zdrobită de o țară fără nave de luptă

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.

Deși pe hârtie aviația militară a Federației Ruse este net superioară Ucrainei, forțele de apărare ucrainene au reușit, în ciuda lipsurilor, să folosească inteligent sistemele de apărare antiaeriene în așa fel încât să limiteze diferența copleșitoare care era de partea rusă.

Rușii au pierdut un număr mare de avioane de la începutul invaziei. Printre cele mai folosite avioane sunt bombardierele de front de tip Su-34. Intens rușii folosesc și Su-35 și, lucru confirmat și de ucraineni, au fost folosite și avioanele Su-57, considerate de generația a 5-a. Însă numărul misiunilor Su-57 e infim iar acestea au efectuat mai degrabă lansări de la distanțe sigure. 

Trebuie subliniat că, așa cum arăta și DefenseRomania într-o analiză în toamna trecută, până la acel moment Rusia a pierdut cel puțin 30 de avioane de luptă-bombardiere Sukhoi Su-34 în conflictul din Ucraina.

 

Aviația militară, pe post de „artilerie aeriană”. Marina însă, zdrobită Ucraina, o țară fără nave de luptă

 

2. Aviația mi... (rusia-aviatia-militara_59384500.jpg)

Aviația militară rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Neputând să stabilească superioritatea aeriană pe câmpul de luptă, aviației ruse i-a fost, treptat, alocat un rol secundar în Ucraina, arată experții publicației americane National Interest. Avioanele de vânătoare și bombardierele strategice ruse lanzează azi muniție cu rază lungă de acțiune și atacă în mod regulat ținte militare ucrainene și centre urbane. Însă pentru a evita sistemele antiaeriene ucrainene, lansează aceste muniții de la distanță, ceea ce le reduce precizia și eficiența. În multe privințe, piloții ruși acționează mai degrabă ca o „artilerie aeriană”.

Eșecul Moscovei de a obține superioritatea aeriană, un obiectiv esențial pentru orice armată modernă, se datorează tacticilor slabe, deficiențelor de echipament și sistemelor antiaeriene occidentale aflate în serviciul Ucrainei.

Totuși, aviația militară rusă rămâne implicată activ în Ucraina, deși s-a adaptat și a schimbat din mers tactica. Mult mai rău stau Forțele Navale, unde Marina rusă a picat examenul cu brio.

Deși Marina își păstrează în mare parte capacitățile, ea a suferit pierderi grele în lupte.

„Cu excepția pierderilor suferite de Flota rusă a Mării Negre, Marina Rusă rămâne intactă, cu peste 60 de submarine și 42 de nave de suprafață capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr, inclusiv cu încărcătură nucleară”, a declarat recent și Christopher Cavoli, comandantul suprem al NATO. 

Interesant este că, dintre cele trei structuri de forță ale armatei, Marina Rusă a suferit cele mai mari pierderi raportate la personal. Flota Mării Negre a Moscovei, singura dintre flotele sale majore aflată la graniță cu Ucraina și, prin urmare, capabilă să participe la conflict, a pierdut aproximativ 24 de nave de luptă de suprafață, submarine, nave de sprijin și ambarcațiuni mici, scufundate sau distruse. Printre pierderi se numără și crucișătorul cu rachete ghidate Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, care a fost scufundată la doar câteva săptămâni de la începutul conflictului.

3. Crucișător... (crucisatorul-moskva_51485900.jpg)

Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook

Numărul pierderilor în Flota Mării Negre e imens dacă ne gândim că Ucraina e o țară fără nave de luptă. Mai mult, ucrianenii au reușit să îi „împingă” pe ruși, azi Marina rusă fiind retrasă în zonele mai sigure ale mării. De aici lansează constant rachete Kalibr asupra Ucrainei.

Ucrainenii au reușit să blocheze Flota rusă a Mării Negre după ce au folosit cu abilitate rachete antinavă și sisteme maritime fără pilot pentru a lovi vasele rusești în Marea Neagră.

De remarcat că, deși flotele Rusiei din Marea Baltică, Marea Mediterană și Oceanul Pacific sunt încă intacte, Kremlinul nu le poate folosi pentru a întări Flota Mării Negre, întrucât Turcia, care controlează accesul în Marea Neagră prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, a interzis intrarea navelor militare rusești în acest scop.

CITEȘTE ȘI: Deși bate vântul puternic în rândul țărilor care vor Su-57, după 15 ani rușii anunță mărirea producției a ceea ce ei numesc „generația a 5-a”

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel