Exercițiul multinațional „Saber Guardian 23” continuă seria bienală de exerciții începută în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere.
„Saber Guardian 23”, un vârf al pregătirii profesionale, este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea celor de execuție operațională, care au loc în prezent. Exercițiul a fost precedat, în cursul lunii mai, de etapa de afluire a efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară, către zonele de antrenament, și va fi urmat de faza defluirii forțelor, din a doua decadă a lunii iunie. Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan – Emanoil Florescu” exercită comanda și controlul asupra structurilor participante la „Saber Guardian 23”.
În cadrul unei secvențe a exercițiului, un transportor blindat de tip Piranha 3 s-a scufundat în Dunăre, încercând să traverseze Brațul Borcea:
Prima reacție a Armatei României după incidentul în care blindat Piranha 3 s-a scufundat în Dunăre. Generalul Nicolaescu spune că nu e „nimic spectaculos” iar procedurile au fost respectate
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a precizat presei imediat după incident că procedurile au fost respectate iar blindatul Piranha 3 a fost recuperat rapid cu ajutorul Forțelor Navale Române. Niciun militar nu a fost rănit.
Comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est a mai afirmat că scopul acestor exerciții e tocmai acela de a învăța din greșeli și a adapta procedurile în baza experienței și consideră că incidentul nu e cu nimic mai spectaculos decât atunci când tancuri rămân blocate în noroi în cadrul manevrelor de pregătire.
„Activitățile de instruire pe care le desfășurăm sunt apropiate de condițiile luptei reale. În momentul în care sunt executate asemenea activități recunoaștem că lucrurile pot lua o turnură ciudată. Nu e nimic anormal. E un incident pe care îl avem în cercetare în acest moment. Încercăm să învățăm zilnic din ceea ce facem pentru ca atunci când va fi să acționăm în mod real să nu se întâmple așa ceva. Am respectat procedurile de operare pe care le avem în acest moment în vigoare care cel mai probabil în urma investigațiilor pe care le vom desfășura vor fi adaptate astfel încât incidente similare să nu se mai producă în viitor.
Suntem bucuroși că militarii care au acționat pe acel mijloc de luptă au respectat procedura și au ieșit teferi în urma incidentului. Mai mult decât atât recuperarea unui vehicul care nu funcționează e parte a activității de zi cu zi a noastră. Nu e cu nimic mai spectaculos ca atunci când un tanc ori alt mijloc de luptă rămâne împotmolit în noroi. Un vehicul de recuperare a executat procedurile normale pentru a recupera vehiculul din apă. Am cooperat cu cei de la Forțele Navale. Cu ajutorul scafandrilor de luptă care acționează pe Dunăre am reușit identificarea rapidă a locului în care vehiculul era staționat”, a precizat generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News