Cum explică americanii refuzul de a lovi adânc în interiorul Rusiei. SUA și Ucraina se contrazic pe țintele rusești pe care ATACMS le-ar putea lovi

Darius Muresan |
Data publicării:

Americanii nu au dat „undă verde” Ucrainei să lovească în adâncime teritoriul rus cu rachete ATACMS, cu rază lungă de acțiune de 300 kilometri, de pe lansatoare HIMARS. Dar Washingtonul și Kievul se contrazic pe acest subiect.

Ministrul Apărării din Ucraina, Rustem Umerov, a declarat pentru CNN că administrația Biden încă ia în considerare cererea sa de a ridica restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi mai adânc pe teritoriul rus. El a confirmat că a prezentat o listă de ținte în cadrul întâlnirilor cu oficiali de rang înalt din Washington, vineri. 

„Am explicat ce fel de capabilități avem nevoie pentru a proteja cetățenii împotriva terorii pe care rușii o provoacă, așa că sper că am fost auziți,” a declarat Umerov, postului american.

În ciuda cererilor repetate din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, experții nu se așteaptă ca SUA să relaxeze restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu rază lungă de acțiune.

 

Cum exlică americanii restricția de a lovi adânc Rusia cu ATACMS. Există disensiuni între Washington și Kiev și privind țintele ruse prezentate care, spun americanii, s-ar afla în afara razelor rachetelor ATACMS

 

2. Rachetă AT... (1-atacms-block-1a-unitary-02-h-jpg-pc-adaptive-1280-medium_43880000.jpg)

Rachetă ATACMS / Foto: Lockheed Martin

Secretarul de presă al Pentagonului a explicat că SUA refuză să dea „undă verde” Ucrainei pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei rămânând fidelă politicii consecvente prin care Rusia poate fi lovită doar în lovituri de contraatac. În plus stocul de ATACMS e limitat iar alte livrări nu se întrezăresc:

„Ați auzit că am spus că ucrainenii pot folosi asistența de securitate americană pentru a se apăra împotriva atacurilor transfrontaliere, cu alte cuvinte, contraatacuri. Dar în ceea ce privește loviturile la distanță lungă, adânc în Rusia, politica noastră nu s-a schimbat”, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Ucraina are doar un stoc limitat de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA, iar americanii au spus clar că ucrainenii nu ar trebui să se aștepte la o altă livrare semnificativă de ATACMS din cauza numărului limitat din inventarele SUA și a timpului lung de producție al acestei arme, mai adaugă oficialul american.

Înaintea întâlnirii dintre secretarul Apărării, Lloyd Austin, și ministrul Apărăii ucrainean, oficialul Pentagonului a spus că multe dintre țintele de mare valoare ale Ucrainei din Rusia, pentru care ucrainenii au cerut „undă verde”, sunt în afara razei de acțiune a ATACMS. Armata rusă și-a retras activele militare de mare valoare departe de linia frontului, inclusiv avioanele care lansează bombe planante care au provocat ravagii asupra țintelor ucrainene.

Cu toate acestea, Umerov a respins astfel de evaluări, spunând că Ucraina a prezentat SUA o listă de ținte pentru care ar folosi ATACMS.

„Am arătat că aerodromurile pe care le folosesc rușii pentru a lovi orașele noastre sunt în raza loviturilor rachetelor cu rază lungă de acțiune,” a spus Umerov la CNN.

Ucraina a folosit stocul existent de ATACMS pentru a viza ținte importante militare rusești din Crimeea ocupată, inclusiv sisteme de apărare aeriană, depozite de muniție și aerodromuri. Întreaga Peninsulă Crimeea se află în raza de acțiune a ATACMS, ceea ce o face o zonă principală pentru utilizarea acestei rachete fabricate în SUA.

Umerov a mai adăugat că Ucraina face presiuni pentru ridicarea restricțiilor privind ATACMS pentru a proteja civilii și infrastructura din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel