De asemenea, grupul a început să folosească propria tehnologie, precum drone, pentru a studia și ataca capabilitățile de culegere de informații ale Israelului, în ceea ce liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a descris ca fiind o strategie de "orbire a inamicului și asurzire a urechilor sale prin țintirea echipamentelor tehnice, a radarelor și baloanelor".
Cele două părți au au avut schimburi de focuri de când Hamas, aliatul Hezbollahui în Fâșia Gaza, a intrat în război cu Israelul în octombrie 2023. În timp ce luptele de la granița de sud a Libanului rămân relativ sub control, escaladarea intensității atacurilor din ultimele săptămâni crește temerile că s-ar putea transforma într-un război total.
Zeci de mii de persoane au fost strămutate din casele lor de pe ambele părți ale graniței. Atacurile israeliene au dus la uciderea a peste 330 de luptători Hezbollah și a aproximativ 90 de civili în Liban, potrivit statisticilor Reuters. Israelul afirmă că atacurile din Liban au ucis 21 de soldați și 10 civili.
Mulți militanți Hezbollah au fost uciși în timp ce participau la acțiunile de luptă aproape zilnice, care au constat în lansarea de rachete și drone explozive în nordul Israelului. Hezbollahul a confirmat, de asemenea, uciderea a peste 20 de membri, printre care trei comandanți superiori și membri ai unității Forțelor Speciale "Radwan" și elemente ale serviciilor de informații, în raiduri țintite, departe de linia frontului.
Armata israeliană susține că răspunde unui atac neprovocat al Hezbollahului, care a început să tragă în ținte israeliene a doua zi după ce Hamasul a atacat Israelul pe 7 octombrie. Armata israeliană a precizat, într-o declarație către Reuters, că a bombardat ținte militare și a luat "posibile măsuri de precauție pentru a atenua daunele aduse civililor".
"Succesul acestor eforturi depinde de capacitatea armatei israeliene de a culege informații cuprinzătoare și precise despre forțele Hezbollah, liderii săi, infrastructura organizației, locațiile și operațiunile luptătorilor".
Armata israeliană nu a răspuns la întrebările cu privire la culegerea de informații și la contramăsurile luate de Hezbollah, invocând "motive legate de securitatea serviciilor de informații".
Pe măsură ce presiunile interne au crescut în Israel din cauza atacurilor Hezbollah, armata israeliană și-a evidențiat capacitatea de a lovi membrii grupului peste graniță.
Într-o vizită la Comandamentul de Nord al Israelului, ministrul israelian al apărării, Yoav Galant, a arătat imagini cu ceea ce a menționat că sunt lideri Hezbollah morți și a precizat că 320 de "terorişti" au fost uciși până pe 29 mai, printre ei figurând membri marcanți.
Tehnologia de supraveghere electronică joacă un rol vital în aceste atacuri. Armata israeliană a spus că are camere de supraveghere de securitate și sisteme de teledetecție în zonele în care Hezbollahul este activ și că trimite în mod regulat drone de recunoaștere peste graniță pentru a-și spiona adversarul.
Ascultările electronice efectuate de Israel, precum penetrarea pe scară largă a telefoanelor mobile și computerelor, se numără printre cele mai sofisticate operațiuni din lume.
Șase surse familiarizate cu operațiile Hezbollah au declarat pentru Reuters, sub protecția anonimatului din cauza sensibilității problemei, că mișcarea șiită libaneză a învățat din pierderile sale și și-a modificat tactica.
Telefoanele mobile, care pot fi folosite pentru a urmări locația unui utilizator, au fost interzise pe câmpul de luptă și înlocuite cu mijloace mai vechi de comunicare, cum ar fi pagere și mesageri care transmit mesajele verbal, au spus două dintre surse. Alte trei surse au afirmat că Hezbollahul folosește și o rețea privată de comunicații terestre care datează de la începutul anilor 2000.
O altă sursă familiarizată cu logistica grupului a declarat că, în cazul ascultării conversațiilor, sunt folosite coduri atunci când se comunică despre arme și locații de întâlnire. Sursa a spus că cheile de codare sunt actualizate aproape zilnic și livrate la unități prin curieri.
Qasim Kassir, un analist libanez apropiat de Hezbollah, a declarat: "Ne confruntăm cu o bătălie în care informația și tehnologia sunt o parte esențială... dar când te confrunți cu un progres tehnologic, trebuie să te întorci la vechile metode... telefoane. ... comunicările personale... Orice metodă vă permite să ocoliți tehnologia".
Biroul de presă al Hezbollah nu a comentat declarațiile surselor.
Contramăsuri cu tehnologii învechite
Experții în securitate spun că unele contramăsuri care folosesc tehnologii învechite pot fi foarte eficiente împotriva capacităților de spionaj de înaltă tehnologie. Una dintre modalitățile prin care fostul lider al-Qaeda, Osama bin Laden, a evitat capturarea timp de aproape un deceniu a fost întreruperea accesului la internet și serviciilor telefonice și utilizarea curierilor.
"Folosirea unui VPN sau, mai bine, a nu folosi deloc un telefon mobil, poate îngreuna situația", a afirmat Emily Harding, o fostă analistă CIA care lucrează acum la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington. "Dar aceste contramăsuri fac conducerea Hezbollahului mult mai puțin eficientă în comunicarea rapidă cu membrii partidului".
Hezbollahul și oficialii de securitate libanezi cred că Israelul recrutează și informatori în interiorul Libanului în timp ce monitorizează ținte. Trei surse au spus că criza economică din Liban și competiția dintre facțiunile politice au creat oportunități agenților israelieni de a recruta indivizi în Liban, dar nu toți informatorii știu cu cine vorbesc.
Pe 22 noiembrie, o femeie din sudul Libanului a primit un apel pe telefonul ei mobil de la cineva care pretindea că este un oficial local, potrivit surselor familiarizate cu incidentul. Sursele au spus că apelantul vorbea în arabă și a întrebat dacă familia este acasă. Femeia a răspuns: Nu, explicând că au călătorit în estul Libanului.
Câteva minute mai târziu, o rachetă a lovit casa femeii din satul Beit Yahoun, ucigând cinci luptători Hezbollah, inclusiv pe Abbas Raad, fiul unui deputat al Hezbollah și membru al unității Radwan, au spus sursele. Acestea au declarat pentru Reuters că Hezbollahul consideră că Israelul i-a urmărit pe luptători până la fața locului și a luat contactul pentru a confirma dacă existau civili înainte de atac, fără a dezvălui alte detalii.
Armata israeliană a declarat la acea vreme că a bombardat o serie de ținte Hezbollah, inclusiv o "celulă teroristă".
În câteva săptămâni, Hezbollahul și-a avertizat public susținătorii de la postul său de radio Al-Nour să nu aibă încredere în apelanții care pretind că sunt oficiali locali sau lucrători umanitari.
Acesta a fost începutul unei serii de atacuri care vizează membri marcanți ai Hezbollah din Liban. Printre morți s-au numărat Wissam al-Taweel, Talib Abdullah și Muhammad Nasser, lideri care au jucat roluri cheie în conducerea operațiunilor grupului din sud. Saleh Al-Arouri, șef adjunct al biroului politic Hamas, a fost și el ucis în timp ce participa la o întâlnire în capitala libaneză, Beirut.
Două surse familiare cu gândirea grupului și un oficial libanez de informații au declarat pentru Reuters că Hezbollahul a început să suspecteze că Israelul îi ținteste luptătorii urmărindu-le telefoanele mobile și camerele de supraveghere instalate pe clădirile din orașele de graniță.
Pe 28 decembrie, Hezbollahul i-a îndemnat pe locuitorii din sud, într-o declarație postată pe Telegram, să deconecteze de la internet camerele de supraveghere pe care le dețin.
La începutul lunii februarie, luptătorii Hezbollah au primit instrucțiuni suplimentare să nu folosească telefoanele mobile în apropierea câmpului de luptă.
O sursă libaneză familiarizată cu operațiunile grupului a declarat: "Astăzi, dacă se găsește vreun telefon cu cineva pe front, va fi expulzat din Hezbollah". Alte trei surse au confirmat directiva vehiculată de grup. O sursă a declarat pentru Reuters că luptătorii au început să-și lase telefoanele în urmă atunci când desfășoară acțiuni de luptă.
Oficialul libanez de informații a declarat că Hezbollahul ar efectua uneori inspecții surpriză în unitățile din teren, căutând telefoane. Alte două surse au explicat că liderii politici de rang înalt din Hezbollah evită să aducă telefoanele cu ei la întâlniri, chiar și la Beirut.
Într-un discurs televizat din 13 februarie, Hassan Nasrallah și-a avertizat susținătorii că telefoanele lor sunt mai periculoase decât spionii Israelului și a spus că ar trebui să le spargă, să le îngroape sau să le pună într-o cutie de fier.
Un fost oficial de securitate libanez și alte două surse familiare cu operațiile Hezbollah au raportat că grupul a luat măsuri pentru a-și asigura liniile telefonice după o presupusă penetrare israeliană.
Potrivit oficialilor guvernamentali de la acea vreme, vasta rețea finanțată de Iran a fost înființată în urmă cu aproximativ două decenii folosind cabluri de fibră optică care se extind de la locațiile Hezbollahului din suburbiile sudice ale Beirutului până la orașele din sudul și estul Libanului și până în Valea Bekaa. Sursele au refuzat să precizeze momentul și modalitatea penetrării, dar au spus că experții în comunicații Hezbollah lucrează pentru a o împărți în rețele mai mici pentru a limita daunele în cazul în care aceasta este penetrată din nou.
Sursa libaneză a declarat pentru Reuters: "Ne schimbăm și înlocuim adesea rețelele de telefonie fixă; Așa că putem depăși hacking-ul și infiltrarea".
Supravegherea folosind drone
Hezbollahul se laudă cu capacitatea sa de a aduna propriile informații despre țintele inamice și de a ataca instalațiile de supraveghere israeliene folosind arsenalul său de drone mici.
Pe 18 iunie, grupul Hezbollah a publicat un videoclip de nouă minute despre care spunea că a fost realizat de avioanele sale de supraveghere deasupra orașului israelian Haifa și includea instalații militare și porturi.
Forțele aeriene israeliene au declarat că sistemele de apărare antiaeriană au detectat drona, dar s-a luat decizia de a nu o lovi pentru că nu avea capacități ofensive și pentru că doborârea ei ar fi expus populația la pericol.
Un alt videoclip postat de grupul Hezbollah a inclus fotografii aeriene cu un imens balon de supraveghere israelian cunoscut sub numele de "SkyDew" cu o zi înainte ca acesta să fie vizat într-un atac cu dronă pe 15 mai.
Reuters nu a putut verifica autenticitatea imaginilor, dar purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat la acea vreme că balonul folosit pentru a detecta amenințările cu rachete a fost lovit în timp ce se afla la sol la o bază militară din nordul Israelului. El a subliniat că nu au existat victime în urma atacului și că acesta nu a afectat "capacitatea de a monitoriza situația meteo" din zonă.
Hezbollahul susține că a doborât sau a preluat controlul a șase avioane de recunoaștere israeliene Hermes 450, Hermes 900 și Skylark.
Două surse au afirmat că membrii Hezbollah demontează dronele pentru a le studia componentele. Israelul a confirmat că cinci drone ale forțelor aeriene au fost doborâte de rachete sol-aer în timp ce operau deasupra Libanului. Cu toate acestea, armata israeliană a afirmat că declarațiile făcute de grupul Hezbollah "trebuie tratate cu prudență", spunând că grupul își propune să insufle teamă în inimile israelienilor.
Nicholas Blanford, un consultant de securitate cu sediul în Beirut și autor al unei cărți despre istoria Hezbollah, a declarat că "vigilența și prudența" grupului împotriva încălcărilor de securitate sunt la cele mai înalte niveluri atinse vreodată.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News