Cum putem preveni o nouă agresiune militară rusă? Ministrul de externe lituanian: „Sute de mii” de trupe străine ar trebui să fie desfășurate în Ucraina

Cristian Soare |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania
Sursă foto: Ministerul Apărării din Lituania

Pentru a descuraja Rusia și a menține pacea în Ucraina după război, „sute de mii” de soldați din alte țări vor trebui să fie desfășurați în Ucraina, a declarat ministrul lituanian de externe, Kestutis Budrys, la postul de televiziune lituanian LNK, relatează Delfi. „Știm ce volum (n.a. de trupe) sunt necesare pentru a descuraja Rusia. Vorbim despre sute de mii de soldați”, a argumentat Budrys.

De asemenea, oficialul lituanian a confirmat că Lituania „nu exclude” trimiterea trupelor sale în Ucraina ca parte a unui eventual contingent de menținere a păcii, așa cum a anunțat țara în urmă cu un an.

Trupele străine pe teritoriul Ucrainei reprezintă, în opinia sa, una dintre opțiunile pentru a preveni o nouă agresiune rusă în viitor.

Nu cred că Rusia va respecta acordul, pentru că nu am văzut niciun acord legat de introducerea păcii la care să fi aderat. Va găsi motive pentru care asta sau aia este rău”, a explicat Budrys. ,,În cele din urmă, acest război a fost reluat în 2022 pentru că Rusia a încălcat al doilea acord de la Minsk''.

Într-o serie de comentarii publicate pe pacina sa de X, Budrys a făcut apel la Europa să nu permită Rusiei să modeleze viitorul Europei.

Ani de inactivitate ne-au adus în acest punct - Putin, un criminal de război, dictează viitorul Ucrainei și al Europei. O Europă slabă, divizată și o Ucraină înfrântă este exact ceea ce își dorește el, a scris el pe 18 februarie într-o serie de postări pe pagina sa de pe rețeaua X, printre altele.

„Deciziile pe care le luăm acum vor determina cine este la conducere. Este timpul să nu ne mai jucăm de-a prinderea din urmă și să preluăm controlul”, a conchis Budrys.

Acesta a făcut apel să ne concentrăm nu pe „păstrarea” Ucrainei ca stat, ci pe transformarea Ucrainei într-o forță europeană puternică.

„Când vorbim despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, accentul pare să fie pus pe cum să „salvăm” Ucraina - cum să o ajutăm să evite înfrângerea. Aceasta este o poziție slabă, din cauza realității impuse de Rusia.” Budrys a făcut apel la o ,,realitate diferită'' în care Ucraina rămâne independentă, are o armată puternică, resurse mari și joacă un ,,rol decisiv în viitorul Europei''.

„Depinde de noi: putem decide ca Ucraina să adere la UE și NATO cât mai curând posibil, consolidând ambele alianțe și aruncând la gunoi scenariile lui Putin”, a conchis ministrul.

Declarațiile ministrului lituanian au venit în contextul intensificării generale a discuțiilor între țările europene cu privire la posibila desfășurare a unui contingent de menținere a păcii în Ucraina după semnarea acordului de pace, pentru a asigura și menține pacea.

Comentariul autorului: Desfășurarea de trupe occidentale și NATO în Ucraina are implicații geopolitice semnificative pentru frontiera estică a Europei, acționând în primul rând ca un factor de descurajare împotriva unei noi agresiuni militare ruse.   

În primul rând, o astfel de decizie semnalează un răspuns puternic și unitar din partea alianței occidentale, demonstrând un angajament față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Această demonstrație de forță urmărește să descurajeze Rusia să escaladeze conflictul său să ia în considerare noi incursiuni pe teritoriul ucrainean.   

În al doilea rând, o prezență militară occidentală poate oferi forțelor ucrainene instruire și sprijin logistic esențiale, sporindu-le capacitățile de apărare și reziliența. Acest lucru consolidează poziția Ucrainei și îi întărește capacitatea de a rezista agresiunii externe.

Cu toate acestea, desfășurarea de trupe occidentale comportă și riscuri. Aceasta ar putea escalada tensiunile cu Rusia, putând duce la consecințe neintenționate sau la erori de calcul strategic. De asemenea, aceasta necesită o analiză atentă a regulilor de angajare și a potențialului de confruntare directă între forțele NATO și cele ruse.   

În general, decizia de a desfășura trupe occidentale și NATO în Ucraina este una complexă, cu beneficii și riscuri. Este o mișcare geopolitică fara precedent care urmărește să descurajeze agresiunea rusă, să consolideze capacitățile de apărare ale Ucrainei și să întărească principiile securității colective.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel