Publicatia ucraineana Yevropeiska Pravda a realizat un raport despre impactul scurgerilor de informații asupra relațiilor bilaterale și a schimbului ulterior de informații, precum și despre implicațiile pentru Ucraina în contextul pregătirii pentru o potențială contraofensivă.
Analiștii califică deja dezvăluirea materialelor clasificate drept cea mai gravă încălcare a securității naționale a Washingtonului, care ar putea afecta relațiile bilaterale cu aliații și continuarea schimbului de informații.
De asemenea, se pune problema implicațiilor acestor publicații pentru Ucraina în contextul pregătirii unei potențiale contraofensive.
Cum a început scurgerea de informații? La 6 aprilie, New York Times a publicat un articol în care se afirma că Pentagonul a început să investigheze scurgerea de documente clasificate referitoare la instruirea forțelor armate ucrainene.
Breaking News: Classified documents detailing secret U.S. and NATO plans for aiding Ukraine in an offensive were leaked on social media, U.S. officials said. https://t.co/Y5XHxaywrj
— The New York Times (@nytimes) April 6, 2023
În articol se afirma că documentele erau legate de o viitoare contraofensivă a Ucrainei, însă acest lucru nu este în întregime adevărat. Nu există nicio referire la o contraofensivă, cu atât mai puțin informații despre detaliile planificării acesteia.
În ultimele zile, au fost publicate aproximativ 70 de fotografii - probabil parte a unui dosar mai mare. Nu toate documentele se referă la Ucraina. Ele se referă la diferite țări și regiuni.
Cu toate acestea, se pare că toate documentele provin din Statele Unite. Prin urmare, această scurgere de informații a fost, în primul rând, o lovitură dată integrității sistemului de securitate a informațiilor din SUA. În plus, documentele au fost probabil pregătite de diferite agenții de informații.
Modul în care documentele au ajuns pe internet merită o atenție deosebită
La trei zile după ce presa occidentală a relatat despre scurgerile de informații, investigatorul Bellingcat Arik Toler a publicat un articol despre modul în care ar fi putut avea loc scurgerea de informații. Potrivit acestuia, documentele au fost publicate pentru prima dată online la începutul lunii martie pe Discord, o platformă de mesagerie populară în rândul gamerilor.
Potrivit Bellingcat, canalele pro-rusești de pe Telegram au început să le partajeze pe 5 aprilie (prima postare a fost publicată de Donbass Devushka). Cu câteva ore înainte, un utilizator anonim a postat mai multe documente aparent similare pe platforma 4chan (care, cel mai probabil, provin de pe Discord).
La baza imaginilor de pe Telegram și 4chan se afla aceeași hartă cu o serie de statistici - inclusiv numărul total de soldați uciși în luptă (etichetați KIA, sau uciși în luptă) de partea rusă și ucraineană după invazia rusă la scară largă.
Cu toate acestea, cifrele din aceste două surse erau diferite: documentul presupus secret publicat de 4chan arăta mai multe pierderi rusești decât cele ucrainene, în timp ce Donbass Devushka arăta contrariul.
Este sigur să presupunem că respectivul canalul pro-rusesc de Telegram a falsificat documentul, care a fost probabil obținut de pe 4chan.
Utilizatorii Discord care au discutat cu Bellingcat au raportat că documente similare au fost postate anterior pe serverele serviciului de mesagerie. În special, imaginile au fost publicate în ianuarie pe un alt server, acum șters, denumit adesea "Thug Shaker Central".
Documentele referitoare la Ucraina nu conțin nicio informație despre planurile unei contraofensive
La acel moment, acestea nu au atras atenția presei, nu s-au "scurs" pe Twitter și, prin urmare, nu au intrat în atenția propagandiștilor ruși.
BREAKING- #Pentagon investigating classified Ukraine war document #leak.
— EurAsian Times (@THEEURASIATIMES) April 7, 2023
Secret US plans for supplying aid to Ukraine ahead of an expected offensive were posted on social media this week, prompting a Pentagon investigation. #Ukraine #counteroffensive pic.twitter.com/L89JeIWrv0
Cu toate acestea, acest detaliu sugerează că acesta este doar vârful aisbergului, mai ales că ultima scurgere este mică în comparație cu numărul de documente publicate la începutul anului.
După cum s-a menționat deja, documentele referitoare la Ucraina nu conțin nicio informație despre planurile pentru o contraofensivă, despre care s-a vorbit mult în ultimele săptămâni. Cu toate acestea, există informații despre pregătirea a 12 brigăzi de câteva mii de soldați fiecare, care, bineînțeles, ar trebui să participe la această contraofensivă.
Trebuie menționat imediat că toate datele nu sunt confirmate, la fel ca și autenticitatea documentelor care au fost ajunse în presă.
Unul dintre documente detaliază faptul că sistemele de apărare antiaeriană S-300 din epoca sovietică ale Ucrainei își vor epuiza stocul de rachete până la 2 mai, în ritmul actual de utilizare. Trebuie remarcat faptul că, de atunci, atacurile masive cu rachete rusești au devenit mult mai puțin frecvente.
Există un document care prezintă o hartă cu presupusa situație din jurul Bakhmut. Există, de asemenea, unele informații despre nevoile în materie de armament ale Ucrainei, dar cu greu poate fi considerat un secret.
Ulterior, Washington Post a publicat informații despre un alt document, potrivit căruia serviciile de informații americane consideră că "deficiențele semnificative în ceea ce privește generarea și susținerea forțelor" vor duce doar la "câștiguri teritoriale modeste". Aceasta este o diferență marcantă față de declarațiile publice ale administrației Biden cu privire la capacitatea de luptă a armatei ucrainene.
Kremlinul, bineînțeles, nu a ratat ocazia de a folosi aceste informații în avantajul său. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că "documentele arată amploarea implicării SUA și NATO în Ucraina".
Autoritățile ucrainene au reacționat la scurgerile de informații imediat după publicarea NYT. Biroul președintelui a pus sub semnul întrebării autenticitatea documentelor, iar Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui, a precizat că, în opinia sa, Rusia este responsabilă pentru scurgerea de informații.
În aceeași zi, reprezentantul Direcției Principale de Informații (GUR), Andri iusov, a declarat că documentele care au făcut obiectul scurgerii de informații erau un fals și o operațiune specială a forțelor speciale rusești.
Cu toate acestea, Statele Unite au luat în serios scurgerea de informații și au făcut aluzie la autenticitatea documentelor, menționând că unele dintre ele au fost modificate pentru a fi publicate pe rețelele de socializare rusești.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News