Cum au ajuns în România rachete ruginite pentru a fi transferate Ucrainei (Video). Muniția - destinată lansatoarelor Grad și obuzierelor Gvozdika

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansator BM-21 Grad
Lansator BM-21 Grad

O amplă anchetă jurnalistică la sud de Dunăre scoate la iveală informații interesante cu privire la transferul de armament către Ucraina via inclusiv România.

În Bulgaria, o anchetă jurnalistică de amploare cu privire la transferul de armament către Ucraina aduce în discuție numele țării noastre și ROMARM -  principalul furnizor românesc de tehnică de apărare deținut de statul român.

Jurnaliștii de investigații bulgari de la Bivol, împreună cu cei polonezi de la Fundacja Reporterow, arată cum Bulgaria transferă în secret muniție către Ucraina, prin Polonia și prin România. Problema e că, potrivit datelor publicate de bulgari, în mare parte muniția e învechită și ruginită.

VIDEO - Bivol.bg @YouTube:

Youtube video image

 

Zeci de mii de proiectile și rachete din Bulgaria, către Ucraina prin România

 

Astfel, potrivit anchetei realizate de presa bulgară, în luna mai a acestui an, Bulgaria a exportat către România, „în secret” muniție. E vorba despre proiectile de 122 mm pentru lansatoare multiple de rachete BM-21 Grad, de 122 mm pentru obuziere Gvozdika, de 152 mm pentru obuziere Acacia, dar și de lovituri de artilerie de 130 mm. Toate acestea ar fi trebuit să ajungă către ucraineni.

Interesant e că, potrivit sursei citate, majoritatea muniției e din perioada sovietică și a fost produsă în Belarus, pe vremea când actualul aliat al Moscovei era o republică din fosta URSS.

Valoarea totală a acordului se ridică la aproximativ 200 de milioane de dolari fiind implementat în mai multe tranșe. 

Rachetele și muniția, fabricate prin anii 1980, au fost achiziționate la vremea respectivă de compania bulgară Algans EOOD, companie care la începutul lunii mai, așa cum arată documentele publicate de jurnaliștii bulgari, a exportat proiectilele în România, prin ROMARM, companie aflată în subordonarea Ministerului Economiei.

 

România a întors către Bulgaria rachetele aflate în stare deplorabilă, multe ruginite

 

Angajamentul era ca muniția să fie de îndată trimisă în Ucraina. Doar că, scrie presa bulgară, „românii s-au arătat extrem de nemulțumiți de starea proiectilelor, multe aflate în proces de degradare și chiar ruginite”.

Iar în acest sens ROMARM, pentru a nu risca să-i fie pătată reputația, le-a respins și le-a retrimis către bulgari care în prezent încearcă să recondiționeze muniția.

Întreaga poveste riscă să se transforme într-un scandal diplomatic de proporții în contextul în care România nu a mai trimis muniția Ucrainei iar Belarusul ridică suspiciuni cu privire la falsificarea autorizației de reexport.

 

ROMARM confirmă contractul cu compania bulgară care deține rachetele, dar nu oferă detalii

 

Portalul de investigații bulgar a solicitat un punct de vedere către ROMARM și Ministerul Economiei. Într-un răspuns publicat de bulgari, Gabriel Țuțu, directorul ROMARM, confirmă acordul dintre compania românească și Algans EOOD, deținătorul muniției. Directorul ROMARM nu oferă date suplimentare invocând clauza de confidențialitate, dar subliniază că acordul se desfășoară legal.

„CN ROMARM are în derulare un contract de vânzare-cumpărare cu compania Alguns din Bulgaria.

Contractul și derularea ulterioară a acestuia s-au efectuat în strictă corelare cu legislația în vigoare.

Informațiile solicitate referitoare la produse, livrări, prețuri, etc, sunt confidențiale iar divulgarea acestor informații privind activitățile comerciale sau financiare aduce atingere principiului concurenței loiale, potrivit legii”, precizează cei de la ROMARM, în răspunsul lor către Bivol.bg.

Ancheta portalului de investigații bulgar face referire la procedura de transfer și la comisioane, ajungând până la cele mai înalte niveluri ale guvernului bulgar, fără să acuze partea română în anumit fel.

Sursa citată amintește de vizita premierului bulgar Kiril Petkov din România, vizită care a avut loc la finalul lunii aprilie. Jurnaliștii de investigații, care citează surse proprii, precizează că în discuțiile purtate atunci cu premierul Nicolae Ciucă, s-a vorbit în spatele ușilor închise și despre transferul de armament sovietic bulgar către Ucraina, prin România.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel