Publicitate
În pofida faptului că HIMARS s-au dovedit a fi esențiale pentru întoarcerea soartei bătăliei, soldații ucraineni sunt conștienți și ei că nu există sistem de armament care nu poate fi contracarat, fapt pentru care acordă protecție sporită lansatoarelor de rachete multiple HIMARS.
Deși propaganda rusă a anunțat de-a lungul ultimelor luni de război că Armata rusă a distrus două sisteme HIMARS nu există nicio dovadă în acest sens.
Pericolul însă e real.
Armata ucraineană a dezvăluit care e cea mai mare amenințare pentru HIMARS
Jurnaliștii de la Wall Street Journal au realizat un reportaj pe frontul ucrainean, material citat de Defense Express, în care americanii au discutat cu militarii ucraineni care operează sisteme HIMARS.
Aceștia au precizat că cea mai mare amenințare pentru HIMARS sunt dronele kamikaze, atît iraniene cât și ruse.
Amintim că Federația Rusă a achiziționat din Iran drone kamikaze Shahed-136.
În pofida faptului că nu sunt greu de combătut și sunt destul de rudimentare, acestea pot provoca daune importante.
Totuși, militarii ucraineni precizează că mobilitatea sistemelor HIMARS face misiunea dronelor kamikaze extrem de dificilă.
Ucrainenii spun că sistemele HIMARS sunt aproape constant în mișcare, fapt care înreunează mult misiunea dronelor kamikaze.
Totuși, nivelul de precauție e maxim. Potrivit sursei citate, în vara acestui an sistemele HIMARS au abandonat două misiuni după ce în apropiere au fost detectate drone ale inamicului.
HIMARS americane pentru Ucraina
Foto: HIMARS / Armata SUA, facebook
Ucraina deține în prezent 16 sisteme HIMARS și 10 lansatoare M270, donate de SUA. Americanii au anunțat recent că vor livra încă 18 sisteme HIMARS.
Astfel, autoritățile americane pregătesc un nou pachet de ajutor militar pentru Forțele Armate Ucrainene, în valoare de 1,1 miliarde de dolari.
În acest nou pachet SUA au anunțat că vor furniza Ucrainei alte 18 sisteme de tip HIMARS.
Ucraina deja folosește în număr mare aceste sisteme.
Washingtonul a furnizat în mod deschis Ucrainei rachete GMLRS avansate, pentru lansatoarele HIMARS, care pot lovi ținte până la 80 km distanță, subliniind în mod repetat angajamentul Ucrainei de a nu folosi rachete americane pentru lovirea teritoriul Rusiei.
Însă sistemele HIMARS pot fi folosite și pentru lansarea rachetelor tactice ATACMS, cu rază mai lungă de acțiune, de până la 300 km.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News