SUA au un portavion în regiune și, în ciuda tensiunilor vădite dintre Administrația Biden și premierul Bibi Netanyahu, americanii au reiterat cât se poate de clar că sprijină neclintit Israelul în cazul unui atac masiv asupra aliatului său.
Situația degenerează de la oră la alta după ce săptămâna trecută Israelul a eliminat doi dintre liderii cei mai importanți din grupările Hamas și Hezbollah.
Intervenția Israelului în Fâșia Gaza pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF
Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hassan Nasrallah (Hezbollah) a fost vizat de o dronă israeliană și ucis. La câteva ore după lovitura asupra numărului doi al Hezbollah, a urmat o operațiune fără precedent pe teritoriul iranian, când liderul politic al Hamas, celebrul Ismail Haniyeh a fost ucis în capitala iraniană, Teheran.
Ayatollahul Ali Khamenei a ordonat lovituri directe asupra Israelului și a subliniat că Iranul are „datoria de a răzbuna” moartea lui Ismail Haniyeh.
Azi, Secretarul Departamentului de stat al SUA, Anthony Blinken a precizat că un atac asupra Israelului al Iranului și al pionului său din regiune - gruparea șiită libaneză Hezbollah - ar putea începe în următoarele 24 sau 48 de ore. Alte surse prevăd un atac pe data de 12 august.
Secretarul de stat le-a mai spus colegilor săi că Statele Unite lucrează pentru a rupe spirala escaladării, încercând să limiteze cât mai mult posibil atacurile din partea Iranului și Hezbollah, iar apoi să limiteze răspunsul israelian. Blinken i-a îndemnat pe alți miniștri de externe să facă presiuni diplomatice asupra Iranului, Hezbollah-ului din Liban și Israelului pentru a-și exercita reținerea maximă.
Dar cum ar arăta un război între Iran, proxy-urile sale și binomul Israel - SUA?
Cum ar arăta un război între Israel și Iran? Puțin probabil ca în Ucraina; un război al aviației militare. Generalii americani reamintesc că „we do deserts, not mountains”
Soldaţi ai U.S. Marine asistă la menţinerea securităţii pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, Afganistan, 29 august 2021. Sursa Foto: Department of Defense
Cu două doctorate axate pe Iran și un background activ pe situația din Orient, Ioana Bercean a fost invitata lui Tudor Curtifan în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania unde a experta a vorbit inclusiv despre scenariul unui conflict militar major între Iran și Israel și aliatul său american.
Ioana Bercean arată că e puțin probabil să vedem un război convențional terestru în contextul în care distanța dintre cele două state e una majoră, iar dacă va exista un conflict militar intens cel mai probabil el va fi purtat de aviația militară. Și, amintește aceasta, americanii nu sunt deloc confortabili cu geografia Iranului.
„Un război de facto între Iran și Israel e mai complicat. În linie dreaptă între cele două state sunt aproximativ 2.000 de kilometri iar Iranul are și această geografie de graniță, muntoasă, care e mai greu accesibilă unor atacuri la sol. Un posibil război ar putea fi purtat prin aviația militară, dar un război convențional (n.r. - cu trupe la sol) e mai complicat.
În SUA la Departamentul de Stat și la Departamentul Apărării există cinci planuri în caz de război cu Iranul. Dar poziția generalilor americani e „we do deserts, not mountains”. Adică noi ne pricepem la deșerturi, nu la războiul în munți. Un război direct așa cum vedem în Ucraina, nu e neapărat imposibil, dar e complicat”, arată Ioana Bercean.
De ce își păstrează lumea arabă neutralitatea în conflictul dintre Israel și Iran
Orientul Mijlociu, photo: Google Maps
Aceasta a explicat și poziționarea lumii arabe, o lume care a purtat numeroase războaie împotriva Israelului de-a lungul timpului. Dar azi, cu excepția Libanului, stat eșuat unde Hezbollah - gruparea șiită subordonată Iranului - e stat în stat, în lumea arabă nimeni nu s-a poziționat într-o anumită tabără. Iar acest lucru, explică Ioana Bercean, e că lumea arabă vrea să se modernizeze, să intre în secolul XXI, să aibă afaceri atât cu China cât și cu SUA. Aceasta a amintit că Arabia Saudită și-a secularizat politica externă iar Egiptul a recunoscut existența statului Israel.
Trebuie reamintit că și Iordania și-a manifestat neutralitatea. Mai mult, la atacul iranian din luna aprilie a acestui an, Iordania a permis doborârea rachetelor iraniene lansate către Israel, de pe teritoriul ei.
„Între Iran și lumea arabă a existat mereu această competiție. Arabia Saudită a avut relațiile suspendate cu Iran. A venit ulterior normalizarea lor sub egida Chinei, după ce negocierile sigur au început la Bagdad și au trecut prin Oman. Astfel de acorduri între state cu anumită adversitate sunt girate de o mare putere, în cazul de față (n.r. - între Arabia Saudită și Iran) China. Restul lumii arabe?
Egipul a fost primul stat care a semnat un tratat cu Israelul. Nu un acord, un memorandum sau o înțelegere. Ci un tratat prin care a recunoscut statul israelian! Vedem că la nivel retoric toată lumea arabă critică ce se întâmplă în problema palestiniană, dar nu își dorește extinderea conflictului, Pentru că și lumea aceasta musulmană nu e un monolit. Ea e omogenă, fiecare are propriile interese.
Iar principalul interes acum, mai ales după implicarea în regiune a Chinei, după retragerea SUA din Afganistan și Irak unde mai sunt puțin peste 2.000 de militari americani - aici cred că vor reveni Administrațiile viitoare americane -, dar toate lumea dorește azi să facă afaceri. Inclusiv această regiune a Orientului Mijlociu dorește să intre în secolul XXI, în modernitate. Lumea s-a cam săturat de războaie. Monarhii care conduc aceste țări doresc să facă afaceri și cu China și cu SUA”, a conchis Ioana Bercean.
Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic unde Ioana Bercean analizează situația actuală din Orientul Mijlociu, unde Israelul și Iranul sunt la un pas de război
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News