Cum ajută România? Piranha 3 pentru R. Moldova - la intervenția Armatei. Forțele speciale române antrenează militari moldoveni

Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău
Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău

Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova a primit recent primele transportoare blindate de tip Piranha 3 din Germania. Rolul însă pe care România l-a jucat în această operațiune de întărire a forțelor armate ale R. Moldova a fost însă determinant.

Anunțul cu privire la livrări a fost făcut la începutul lunii ianuarie de Ministerul Apărării de la Chișinău. 

„Tehnica va fi recepționată în contextul realizării obiectivului de modernizare a capabilităților Armatei Naționale și în baza aranjamentului semnat între Ministerul Apărării și partea germană în luna octombrie 2021.

Transportoarele vor fi utilizate în cadrul procesului de instruire a militarilor, care urmează să fie detașați în misiuni internaționale de menținere a păcii”, spunea la vremea respectivă Ministerul Apărării din Republica Moldova.

2. Transporto... (piranha-3-republica-moldova-piranha-iii_81674300.jpg)

Transportoare blindate Piranha 3, livrate de Germania către R. Moldova. Foto: Ministerul Apărării de la Chișinău

Col. (r.) Ion Petrescu, analist militar și expert în chestiuni de securitate, în cadrul primei ediții a podcasturilor Observatorul militar realizate sub egida MApN, a vorbit despre ajutorul pe care România îl oferă Republicii Moldova, aflate în plin atac hibrid din partea Federației Ruse.

Ion Petrescu spune că, deși asemenea ajutorului acordat Ucrainei, România nu face un subiect public din aceste acțiuni, ajutorul e cât se poate de real și de esențial.

„Eu cred că în Armata română sunt și oameni patrioți. Zilele trecute la o anumită întrevedere l-am întrebat pe Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ce face actuala conducere a Armatei pentru Republica Moldova.

Iar răspunsul m-a încântat, l-am verificat ulterior. La sugestia Statului Major al României, Germania a fost de acord să livreze 19 blindate de luptă pentru infanterie de tip Piranha 3. Trei dintre blindate au sosit deja la Chișinău în ianuarie, urmează să mai ajungă încă 16. Va fi vorba așadar de un batalion care va avea o mobilitate aparte”, a precizat Ion Petrescu.

 

Forțele speciale din România antrenează militari moldoveni

 

3. Foto: căpi... (fortele-speciale-antrenament-21_99105300.jpg)

Antrenament ale FOS române împreună cu FOS aliate. Foto: căpitan Roxana Davidovits via. Forțele pentru Operații Speciale Române

Mai mult, în contextul în care Republica Moldova e amenințată cu destabilizarea de către Federația Rusă prin reactivarea războiului din Transnistria, pe teritoriul ei aflându-se deja aproximativ 2.000 de soldați ruși de ocupație, FOS român și al SUA antrenează trupe ale Republicii Moldova. 

Ion Petrescu admite însă că nu trebuie să ne facem iluzii, Armata Națională a Republicii Moldova ar face cu greu față unui atac venit din Rusia prin Transnistria. 

„Potrivit ultimelor informații R. Moldova are 2.000 de cadre, majoritatea tineri, și 2.000 de militari în termen. Sigur, numărul e infim față de cei 2.000 de militari ruși din Transnistria și de posibilitatea de a aduce 12.500 de rezerviști, cetățeni transnistreni care ar putea fi mobilizați de Tiraspol. Realitatea e că există pericolul ca în cazul în care un convoi militar pornit din Transnistria spre Chișinău, în șapte ore ipotetic și în mod nedorit, acesta ar putea schimba conducerea de la Chișinău.

Evenimentele recente, inclusiv cele de după căderea unor proiectile pe teritoriul Republicii Moldova, au demonstrat liderilor de la Chișinău că deși au primit încurajări verbale din multe metropole europene, singura țară care a fost efectiv alături de Republica Moldova a fost România. Pot reitera și pe această cale faptul că Forțe pentru Operațiuni Speciale din R. Moldova se antrenează cu Forțe pentru Operațiuni Speciale din România și SUA”, a conchis expertul militar col. (r.) Ion Petrescu.

CITEȘTE ȘI: Cât de puternică e Armata României? Comparație cu vecinii noștri: Ungaria ne suflă în ceafă; Republica Moldova s-a prăbușit la coada clasamentului și e a treia cea mai slabă armată din lume

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel