Cum acționează Rusia împotriva intereselor României, fără a interveni militar. Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca un laborator pentru acțiuni maligne

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Think tank-ul românesc New Strategy Center, în parteneriat cu Norwegian Institute of International Affairs (NUPI), au organizat în această perioadă o vizită de informare la Oslo, la care au luat parte mai mulți reprezentanți ai instituțiilor statului. 

Vizita a avut loc în cadrul unui proiect privind gestionarea războiului politic în contextul conflictului din Ucraina. În cadrul proiectului, cu sprijinul Ambasadei României la Oslo, în una din zile a fost organizată o conferință în capitala Norvegiei unde subiectul principal a fost reprezentat de pericolul războiului hibrid declanșat de Federația Rusă, atât în sud-estul Europei, cât și în nordul bătrânului continent.

În cadrul proiectului la care și DefenseRomania a luat parte au participat nu doar înalți oficiali militari, dar și reprezentanși din cadrul politic și diplomatic. La invitația E.S. Cristian Bădescu, ambasadorul României la Oslo, mai mai mulți ambasadori ai statelor aliate aflați în misiune diplomatică în capitala Norvegiei au participat la Cercul Militar din Oslo la dezbaterea privind modul în care Federația Rusă acționează în Nordul și Estul Europei. 

Evenimentul a fost intitulat „Hybrid Threats from the Hith North to the Black Sea: Challenging Times for NATO” și a fost organizat la Cercul Militar din Oslo, cu sprijinul Ambasadei României în Norvegia.

Iar așa cum s-a prezentat, acțiunile de război hibrid ale Rusiei se adaptează în funcție de specificul și arhitectura fiecărei țări.

Experții români au evidențiat în intervenția lor modalitatea în care Federația Rusă acționează în această regiune și au subliniat importanța strategică a Mării Negre, un element care, înainte de invadarea Ucrainei, nu era cunoscut în Europa de Nord.

Sergiu Mitrescu, director de programe la New Strategy Center (NSC), în cadrul intervenției sale, a punctat rolul strategic al României la Marea Neagră în contextul resurselor naturale pe care țara noastră le deține și a căror exploatare nu doar că e planificată, dar și demarată. În acest sens, un panel a fost dedicat tocmai infrastructurii critice, un punct care poate reprezenta o vulnerabilitate. Mitrescu a arătat că aproximativ 200 de oameni lucrează 24/7 pentru ridicarea platformelor.

2. Sursă foto... (sergiu-mitrescu_83325800.jpeg)

Sursă foto: NSC

Reprezentantul NSC a amintit că România investește 5 miliarde de euro în proiectul offsore Neptun Deep. Platoul se află la o distanță mică de Insula Șerpilor, obiectiv strategic ce fusese cucerit în prima fază a conflictului de forțele ruse de ocupație și ulterior eliberat de ucraineni. 

„Când proiectul de exploatare va începe România va avea suficient gaz pentru a deveni un furnizor în regiune”, a precizat Sergiu Mitrescu, care a adăugat că Republica Moldova și Bulgaria vor beneficia și ele de acest proiect, lucru ce în mod cert provoacă iritarea Moscovei.

Dar Marea Neagră e importantă pentru Rusia din mai multe perspective, nu doar strategice sau militare. Ci inclusiv economice și chiar propagandistice și ideologice.

 

Sergiu Mitrescu (NSC): Rusia percepe Marea Neagră ca pe un laborator de acțiuni maligne

 

Mitrescu a subliniat în intervenția sa că propaganda rusă încearcă prin modul în care acționează în Marea Neagră să inducă în eroare opinia publică folosind scenariul aruncării României într-un război direct cu Rusia. El a amintit că obiectivul e de fapt slăbirea încrederii în autoritățile statului în contextul unui an electoral dificil în România. Acesta a atenționat asupra modului în care narativul de propagandă rus în România alimentează mișcările politice populiste și extremiste. 

În contextul în care nu există state care să dețină capabilități navale suficiente pentru a descuraja Rusia la Marea Neagră, iar în contextul în care Convenția de la Montreux implementată de Turcia blochează nu doar intrarea navelor ruse în acvatoriul Mării Negre, dar și a forțelor aliate, „Marea Neagră e percepută ca un laborator al Rusiei de acțiuni maligne”, arată Sergiu Mitrescu.

„Dacă e un loc unde Rusia poate încălca regulile internaționale, acea regiune e Marea Neagră”, a conchis acesta, adăugând că viitoare posibile acțiuni de hărțuire ale Rusiei asupra României în contextul proiectului de exploatare din Marea Neagră pot duce la amânări ale termenelor de implementare și pot speria investitorii.

România deține în Marea Neagră resurse energetice importante. Doar în perimetrul Neptun Deep capacitatea de gaze e estimată la minimum 100 de miliarde de metri cubi. Construcția infrastructurii pentru extragere va începe în 2024, iar în primul trimestru din 2027 va începe exploatarea gazului din acest perimetru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel