Cum a transferat Polonia în secret Ucrainei MiG-29. Avioanele, demontate pe bucăți și lăsate într-o pădure de la granița cu Ucraina

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Avion de luptă MiG-29 polonez în timpul decolării. Foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Pe 20.11.2023, presa din mai multe state semnalat faptul că, recent, a fost publicată o carte a jurnalistului polonez, Zbigniew Parafianowicz, cu titlul “Polonia în război”. Între altele, cartea include o serie de detalii interesante despre livrările de echipamente militare din Polonia către Ucraina.

Potrivit publicistului polonez, Varșovia a transferat în secret 10 avioane de vânătoare de tip MiG-29 în Ucraina, în luna mai 2022. Acest lucru s-a întâmplat cu câteva luni înainte ca transferul de aeronave să fie anunțat oficial, ca parte a unei coaliții internaționale create de partenerii Ucrainei.

Parafianowicz insistă pe faptul că operațiunea de transfer a aeronavelor de producție sovietică la Kiev a avut un caracter secret. Astfel, armata poloneză a demontat în bucăți 10 avioane de luptă de tip MiG-29. Apoi, acestea au fost transferate într-un loc stabilit, respectiv într-o centură forestieră de la granița cu Ucraina.

Ulterior, un grup special format din personal militar și tehnicieni din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei s-a deplasat la graniță și a mutat componentele aeronavelor într-unul dintre orașele ucrainene, unde avioanele au fost montate la loc.

În acest fel, chiar înainte ca autoritățile ucrainene să cadă de acord oficial cu privire la furnizarea de avioane și alte echipamente militare din statele membre NATO, Polonia era angajată deja în transferul secret de avioane de luptă la Kiev.

 

Presa rusă susține că transferul în secret de avioane MiG-29 demontate și lăsate într-o pădure de lângă Ucraina nu a avut un impact pe front. Polonia e însă printre cei mai importanți furnizori de armament pentru Ucraina

 

2. Avioane Mi... (avioane-mig-29-polonia_87266100.jpg)

Avioane MiG-29 poloneze

Presa rusă precizează că, cu toate acestea, pașii autorităților poloneze nu au ajutat regimul ucrainean să câștige un avantaj în confruntarea militară cu Rusia.

Rușii insisită că în ultima perioadă, relațiile dintre Polonia și Ucraina s-au deteriorat din cauza unei dispute privind exportul de cereale ucrainene, iar acum autoritățile poloneze dau dovadă de o indiferență ostentativă față de problemele vecinului lor estic.

Comentariul autorului: Polonia este unul dintre cei mai importanți furnizori de tehnică militară pentru Ucraina. Astfel, de la începutul conflictului cu Rusia, statul polonez a transferat autorităților de la Kiev peste 300 de tancuri, 50 de obuziere Krab, vehicule blindate din perioada sovietică, precum și milioane de unități de muniție (inclusiv proiectile de artilerie) și sute de mii de arme individuale pentru militarii ucraineni.

În ceea ce privește avioanele de vânătoare MiG-29 se cunoaște faptul Polonia a furnizat armatei ucrainene 14 aeronave de acest tip, fiind planificat ca numărul lor să crească până la 20 de aparate. Însă, pe fondul disputelor bilaterale, oficialii de la Varșovia au anunțat, pe 21 septembrie 2023, încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei.

Pe lângă Polonia, și Slovacia a livrat Forțelor Aeriene ale Ucrainei 13 avioane de vânătoare MiG-29. Cele 27 de avioane MiG-29 primite de Ucraina din străinătate s-au adăugat în acest fel celor 43 de aeronave de acest tip deținute de statul ucrainean la începutul invaziei militare rusești.

Între altele, cu sprijinul specialiștilor militari americani, partea ucraineană a reușit să adapteze avioanele de vânătoare MiG-29 pentru utilizarea unor armamente de producție occidentală. Este vorba, în primul rând, despre rachetele americane AGM-88 HARM, utilizate pentru distrugerea radarelor adversarului.

În ceea ce privește partea rusă, trebuie precizat faptul că aceasta pretinde că, de la începutul invaziei militare în Ucraina, a distrus 144 de avioane de vânătoare MiG-29.

Această cifră este dublă față de numărul cunoscut oficial despre aeronavele deținute de forțele ucrainene, respectiv 70 de avioane.

Deși diferența dintre cele două cifre pare foarte mare, există totuși explicații logice pentru aceasta. În primul rând, așa cum rezultă chiar din informațiile prezentate mai sus, există posibilitatea ca mai multe avioane de vânătoare MiG-29 să fi fost livrate în secret Ucrainei, iar acestea să nu fie luate în calcul în cifrele oficiale. În al doilea rând, partea ucraineană a primit din fostele state comuniste piese de schimb pentru aeronavele MiG-29 și a reușit să restaureze o parte dintre avioanele care se aflau în conservare sau care erau defecte. În ultimul rând, nici cifrele prezentate de partea rusă nu corespund în totalitate realității. Acestea includ atât aeronavele doborâte în timp ce se aflau în aer, cât și avioanele distruse la sol, în urma unor lovituri cu rachete sau drone rusești.

Astfel, unele dintre aeronavele de la sol, calculate de oficialii Ministerului rus al Apărării ca fiind distruse, au fost numai ușor avariate, fiind restaurate ulterior și introduse din nou în luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel