Cum a ratat România șansa să producă Piranha V pentru Bulgaria care a fost nevoită să aleagă Stryker. E a doua oară când ne dăm cu stângu-n dreptul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN

Bulgaria va achiziționa blindate de luptă americane Stryker, după ce a renunțat definitiv la ideea de a cumpăra blindate Piranha V, care ar fi trebuit să fie produse în România.

Ministrul Apărării de la Sofia, Todor Tagarev a anunțat oficial în cursul acestei săptămâni că Executivul a aprobat achiziția a blindatelor Stryker. Interesant e că acestea vor fi achiziționate din SUA pentru 1.37 miliarde de dolari, deși inițial suma estimată era de 1.5 miliarde de dolari.

Așa cum a anunțat și publicația noastră, Bulgaria va achiziționa 183 de blindate Stryker

Produs de General Dynamics Land Systems, Stryker a intrat în serviciul armatei americane la începutul anilor 2000. Acest vehicul blindat cu o greutate de 18 tone este disponibil în 18 versiuni diferite.

 

România a ratat șansa de a produce Piranha V pentru Bulgaria. E a doua oară când ne dăm cu stângu-n dreptul

 

2. Trasportor... (piranha-v-copy_43568400.jpg)

Trasportor blindat Piranha 5, aflat în dotarea Armatei române. Foto: DefenseRomania

Cum s-a ajuns aici?

Bulgaria a lansat o licitație pentru achiziționarea a până la 150 de noi transportoare blindate pentru aproximativ 1,5 miliarde de leva [770 de milioane de euro]. Iar în octombrie 2020, au fost aleși doi finaliști: compania Patria din Finlanda și General Dynamics Land Systems [GDLS] din SUA.

Doar câteva luni mai târziu, Ministerul bulgar al Apărării a anunțat anularea procedurii. Au urmat negocieri pentru o încredințare directă.

Iar Bulgaria a fost mai mult decât interesată de Piranha V. Anul trecut, în luna octombrie, așa cum anunța atunci în exclusivitate DefenseRomania, o delegație oficială a Guvernului de la Sofia s-a deplasat în România unde a discutat despre achiziția de Piranha V prin procedură G2G.

Trebuie subliniat că România e un operator important de Piranha V iar blindatele sunt produse în țara noastră în baza unui acord de tip joint-venture între Uzina Mecanică București (UMB) și gigantul american General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania).

Din păcate, nu s-a putut ajunge la niciun acord cu Bulgaria deoarece cadrul legislativ pune piedici în ceea ce privește producția și transferul blindatelor către alte state. O modificare care s-ar fi putut face pe plan legislativ. De precizat că industria de apărare se află în subordinea Ministerului Economiei.

Dar mai interesant e că nu e prima oară când România ratează oportunitatea de a produce pe teritoriul ei blindate Piranha V pentru state aliate. Înainte de Bulgaria, a fost Slovacia. 

În luna aprilie a anului trecut DefenseRomania anunța, din nou în exclusivitate, că Slovacia a cerut un RFI (request for information) către General Dynamics cu privire la Piranha V iar în cazul în care Bratislava ar fi ales Piranha V, acestea urmau să fie produse în România. Din păcate Bucureștiul nu a reușit să respecte anumite termene și să modifice de atunci cadrul legislativ, fapt pentru care a pierdut oportunitatea.

În ceea ce privește programul României de Piranha V, există în desfășurare contracte care prevăd achiziția a 227 de vehicule din toate derivatele iar recent programul a fost suplimentat cu încă 150 de Piranha V.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel