Fostul comisar european pentru piața internă, Thierry Breton, a fost descris într-o postare a lui Musk pe X, drept un „tiran al Europei”.
Vineri, Musk a folosit un fake-news, implicând și România în disputa sa cu UE. El a postat un video cu un interviu al comisarului Breton, traducând din franceză în engleză o singură frază, pe care a modificat- o astfel încât să arate că UE a anulat alegerile din România și va face același lucru și extremiștilor de la AfD, în Germania.
Astfel, afirmaţia lui Breton „s-a întâmplat în România” a fost tradusă în postarea lui Musk drept „am făcut-o în România și o să o facem și în Germania”. Musk a postat acest fake news cu comentariul ”Breton, un tiran al Europei”, remarcă și DC News.
Mai mult, trebuie subliniat și faptul că declarația e total scoasă din context. Asta pentru că referirea lui Breton era cât se poate de clară cu privire la ingerința Feerației Ruse în alegerile din România, atrăgând atenția că dacă Germania cade și ea victimă, legislația internă trebuie implementată. Thierry Breton nu a spus nicio secundă că „UE a anulat alegerile din România și o va face și în Germania”.
De ce s-a radicalizat Elon Musk? Interese financiare majore în spatele ideologiei
Nominalizat în cabinetul viitorului președinte american Donald Trump, miliardarul tech a atacat mai mulți lideri din țările UE, ba chiar l-a insultat pe premierul britanic, și, de asemenea, și-a declarat sprijinul pentru extrema-dreaptă din Germania.
În spatele acestor atacuri stau interesele financiare ale lui Musk, care dorește schimbări legislative care să permită operarea taxiurilor Tesla, fără șofer, subvenții pentru autovehiculele electrice și suspendarea regulilor comunitare în spațiul digital, permițând giganților tech din SUA să exploateze fără concurență piața publicității din UE.
Ulterior mesajului lui Musk, Thierry Breton i-a răspuns:
„Tiran al Europei? Wow! Dar nu, Elon Musk: UE NU are niciun mecanism pentru a anula vreo alegere oriunde în UE. Nu este deloc ceea ce se spune în videoclipul de mai jos, care se referă doar la aplicarea DSA și obligațiile de moderare. Pierdut în traducere... sau o altă știre falsă?”
DSA este Legea Serviciilor Digitale, un act legislativ esențial al UE, care cere platformelor să combată conținutul ilegal online. În decembrie, UE a deschis o anchetă asupra TikTok în baza DSA, în urma acuzațiilor că platforma a fost folosită de Rusia pentru a influența rezultatul alegerilor prezidențiale.
De asemenea, autoritățile europene investighează giganții tech, Meta, Apple, X pentru abuz de poziție dominantă, dar și încălcări ale DSA.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News