Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial Rusia a pierdut un submarin într-un război. Rostov pe Don, submarin modern care a intrat în dotarea Marinei ruse abia în 2014, a fost lovit cu o precizie chirurgicală în portul din Sevastopol. Concomitent o dronă marină a lovit nava de desant amfibiu Minsk.
Pagubele la ambele nave sunt enorme, deși rușii au încercat și încearcă în continuare să mușamalizeze incidentul.
Submarinul a suferit o gaură serioasă în zona babordului. Experții militari de la OSINT Oryx au concluzionat că nava rusă nu a fost avariată, ci complet distrusă.
Amploarea pagubelor este de așa natură încât există doar două opțiuni pentru viitorul submarinului rusesc Rostov-pe-Don - fie reconstruirea navei de la zero, fie, mai probabil, "donator de piese de schimb" pentru alte submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.
Dacă nava amfibie Minsk a fost lovită de o dronă marină, submarinul Rostov pe Don a fost lovit în port de o rachetă ucraineană.
Nu există o confirmare oficială, dar vorbim cu siguranță de rachete britanice de ultimă generație Strom Shadow, lansate de pe avioane Su-24.
Muniția a avansat mult. Gen. (r.) Barbu explică lovirea submarinului Rostov pe Don cu rachete Storm Shadow
Generalul (r.) Cristian Barbu, profesor asociat la Academia Tehnică Militară, fost rector și comandant al acestei instituții, în ultima ediție a podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, vorbind despre războiul împotriva Ucrainei, a subliniat importanța informațiilor în timp real și a muniției care a avansat enorm.
Rușii au acuzat că în momentul atacului un avion de recunoaștere american s-a coordonat cu partea ucraineană. Generalul Barbu remarcă că nu e exclus, dar indiferent dacă ucrainenii au beneficiat de informații prin sistemul Stralink sau alte surse, capacitatea tehnică și tehnologică există și a fost demonstrată.
„Poate fi lovită o navă de suprafață sau un submarin, la 400-500 kilometri cu o dronă marină atât de precis? Discutăm despre o deplasare într-o altă dimensiune tehnică și tehnologică a muniției, nu a armamentului. Mă scuzați de expresie, dar țeava e aceeași. Armamentul nu a evoluat, dar a evoluat mult muniția. Aici ne referim la rachete care primesc informații veridice foarte aproape de țintă.
Așa se întâmplă și cu Storm Shadow care are o informație pe ultimul kilometru, inclusiv de ordin optic. Se trage ziua cu ele pentru că au o scanare în infraroșu, ultima imagine de identificare a țintei este pe vizibil. Adică identifică ținta atunci când există o iluminare a ei. (...) Să lovești un submarin care nu are mai mult de 13-14 metri în lățime, cu tot cu standul de uscat, mai ales din lateral, înseamnă o precizie extraordinară. Același lucru e valabil și în cazul navei de suprafață Minsk, să o lovești de la 450 de kilometri distanță, folosind un joystick pe optic pentru a dirija nava kamikaze cu explozibil.
Toate acestea înseamnă viteză de transmitere a datelor foarte mare, pe optic. Ne puteam imagina această chestie acum cinci ani? Nu excludem să fi existat o coordonare cu avioane de recunoaștere americane, dar important e că există această posibilitate tehnică între timpul de analiză a informației și reacția militară aproape în timp real”, a conchis generalul (r.) Barbu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News