Cum a evitat un lunetist serviciile de securitate la mitingul lui Donald Trump? Eventualele erori de securitate sunt acum în centrul atenției

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
REUTERS/Brendan McDermid
REUTERS/Brendan McDermid

Congresmanii republicani au declarat că vor demara investigații rapide cu privire la modul în care un lunetist a reușit aparent să evite agenții Secret Service și să urce pe acoperișul unei clădiri din apropierea locului în care Donald Trump vorbea la un miting electoral și să tragă mai multe focuri înainte de a fi ucis. Deși informațiile cu privire la incident sunt încă puține, primele rapoarte media au afirmat că trăgătorul se afla în afara perimetrului de securitate al locului de desfășurare a mitingului din Butler, Pennsylvania.

Biroul Federal de Investigații (FBI) l-a identificat pe Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, drept "subiectul implicat" în tentativa de asasinare a lui Trump.

Cel puțin o persoană intervievată de BBC a declarat că a încercat, în zadar, să alerteze poliția și Secret Service cu privire la aparentul lunetist.

Susținătorii lui Trump au criticat Secret Service, care are responsabilitatea principală de a-l proteja pe Trump în calitate de fost președinte al SUA. Tot mai mulţi oficiali şi personalităţi americane au cerut demisia conducerii agenției Secret Service.

,,Cum i s-a permis unui lunetist să se târască pe acoperișul cel mai apropiat de un candidat la președinție", a întrebat activistul conservator Jack Posobiec pe reţeaua de socializare X.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat pe rețelele de socializare că Camera va convoca directorul Secret Service și alți oficiali în fața comisiilor pentru a răspunde la întrebări.

Secret Service a declarat la scurt timp după împușcături că a început o anchetă și l-a informat pe președintele democrat Joe Biden, contracandidatul lui Trump la alegerile din 5 noiembrie, deși agenția nu a răspuns imediat unor solicitări suplimentare de a oferii informaţii cu protocoalele sale.

Poliția statului Pennsylvania a adresat întrebări Serviciului Secret, care nu a răspuns imediat.

Ben Maser, un cetăţean american, se afla în afara perimetrului mitingului, ascultându-l pe Trump, când a observat doi ofițeri care păreau să caute pe cineva. 

"L-am văzut pe tip de pe acoperiș. I-am spus ofițerului că era acolo sus. El s-a dus să-l caute", a declarat Maser.

 

Eventualele erori de securitate sunt în centrul atenției după atacul armat de la mitingul lui Trump

 

Atacul va duce cu siguranță la o revizuire a nivelului de protecţie de care beneficiază acum Trump, iar de acum înainte acesta va beneficia probabil de un nivel de protecție mai apropiat de cel al unui președinte în exercițiu, a declarat Joseph LaSorsa, un fost agent Secret Service care a făcut parte din echipa prezidențială, potrivit The Express Tribune.

"Va exista o examinare aprofundată" a incidentului și "va exista o reorganizare majoră", a spus LaSorsa. "Acest lucru nu se poate întâmpla".

Secret Service a afirmat într-o declarație că a adăugat recent "resurse și capacități de protecție" la echipa de securitate a lui Trump, fără a oferi detalii suplimentare.

Un agent pensionat care a lucrat în serviciile de protecție, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că incidentul ar trebui să declanșeze o revizuire internă și, în mod ideal, și una externă.

"Gravitatea situației necesită o examinare aprofundată pentru a preveni astfel de eșecuri în viitor și pentru a asigura responsabilitatea la toate nivelurile", a declarat fostul agent.


Cum sunt securizate de obicei zonele în care au loc mitingurile electroale?


În timpul mitingurilor de campanie ale lui Trump, poliția locală ajută Secret Service în securizarea locului de desfășurare. Agenții din alte agenții din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, cum ar fi Administrația pentru Securitatea Transporturilor, ajută ocazional.

Nu este o sarcină ușoară. La multe mitinguri ale lui Trump participă mii de persoane, au loc în aer liber și durează ore întregi.

Înainte de eveniment, agenții scanează locul de desfășurare pentru a depista eventuale bombe sau alte amenințări, iar Trump sosește cu o coloană de maşini blindate.

Donald Trump intră într-un SUV al Secret Service la Centrul Medical Walter Reed în mai 2018. Sursa foto: Alex Edelman-Pool/Getty Images.

Agenții de aplicare a legii ridică de obicei bariere ca perimetru și solicită tuturor participanților să treacă printr-un detector de metale pentru a intra în sală. Agenții de serviciului de pasă şi protecţie Secret Service înarmați percheziționează gențile și chiar portofelele tuturor participanților. Mulți participanți la miting sunt percheziționați manual.

Paul Eckloff, un fost agent Secret Service care s-a pensionat în 2020, a declarat că agenții ar fi trebuit să supravegheze din timp toate acoperișurile aflate în zonă.

,,Această persoană fie s-a ascuns până când a devenit o amenințare, fie nu era o amenințare până când nu și-a dezvăluit cu adevărat intenţiile", a spus Eckloff.

În momentele de după ce Trump a fost rănit, fostul președinte a fost înconjurat rapid de personalul Secret Service care a format un scut uman, în timp ce agenți puternic înarmați, purtând veste antiglonț și puști, au urcat de asemenea pe scenă și au părut să scaneze zona în căutarea unor amenințări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel