Cu toate acestea, Su-35 nu a avut un succes pe piața externă. Deși multe state au fost pe punctul de a bate palma pentru aceste avioane.
China este singurul stat care a achiziționat Su-35. E vorba de 24 de aparate. Un alt stat care ar putea opera astfel de avioane e Iranul, în contextul în care chiar oficialii din Teheran au admis achiziția, ea fiind foarte probabil o recompensă a Rusiei pentru sprijinul militar pe care Iranul l-a acordat Federației în războiul ei de agresiune împotriva Ucrainei.
Toate statele care au renunțat la Su-35 au făcut-o la presiunea americanilor. Amenințate de sancțiunile americane, afacerile rușilor cu Su-35 ca produs de export au picat rând pe rând.
Rusia insistă că Indonezia, unul din statele care au spus „pas” Su-35, va semna contractul
Su-35, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Brazilia, Egipt sau Indonezia sunt state care au fost pe punctul de a achiziționa Su-35, dar s-au răzgândit.
Egiptul e un caz chiar și mai special întrucât semnase deja contractul pentru Su-35! Țara faraonilor urma să devină primul client al Su-35 din zona Orientului Mijlociu, în urma semnării unui contract în 2018, care cuprindea livrarea a 24/26 de avioane pentru aproximativ 3 miliarde de dolari. Evident, Egiptul - stat care deține tehnică numeroasă americană - a renunțat tot la presiunea SUA. Deoarece aeronavele Su-35 au fost achitate, Egiptul a dat acordul companiei ruse United Aircraft Corporation (UAC) să revândă avioanele în numele său. Acestea sunt avioanele care vor ajunge cel mai probabil la iranieni.
La finalul lunii decembrie 2021, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene indoneziene, mareșalul de forțe aeriene Fadjar Praseto, a confirmat oficial „cu inima grea” că Jakarta renunță la planurile de achiziție a 11 avioane de luptă Su-35 Flanker E de la producătorul rus Suhoi. Presiunea americanilor a fost mare și de data aceasta.
Doar că recent, citat de agenția rusă Tass, ambasadorul Rusiei în Indonezia Serghei Tolcenov a declarat publicației locale Jakarta Globe că acordul pentru furnizarea Su-35 nu a fost reziliat. Cu alte cuvinte, pus doar în stand by.
„Contractul nu a fost reziliat, este încă pe ordinea de zi”, a declarat diplomatul rus. Ambasadorul și-a exprimat speranța că experiența militară a președintelui indonezian Prabowo Subianto va deveni o pentru consolidarea legăturilor bilaterale în sectorul apărării și, desigur, în contractul pentru Su-35 pe care rușii își doresc atât de mult să îl semneze.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News