Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua

Războiul neprovocat generat de Rusia în Ucraina e o „greșeală fatală pentru ambițiile Rusiei de mare putere”, subliniază profesorul Valentin Naumescu, care arată că în pofida faptului că Moscova a dorit să se impună în arena internațională ca o superputere, s-a trezit azi doar o „anexă economică” a Chinei.

Valentin Naumescu,  profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), în cadrul emisiunii Obiectiv EuroAtlantic difuzată de DefenseRomania în fiecare vineri, a analizat războiul pentru supremație dintre Statele Unite ale Americii și China.

Valentin Naumescu este și autorul volumului „Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea Consecințe pentru România”. 

În cadrul emisiunii acesta a abordat și relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și China, arătând că Rusia, deși și-a dorit refacerea statutului de superputere prin războiul din Ucraina, a obținut exact contrariul, devenind o anexă economică a Chinei.

 

Războiul din Ucraina, o greșeală fatală a lui Putin. „Ucraina - cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere”

 

În opinia profesorului Naumescu, războiul din Ucraina a fost o greșeală uriașă pe care Vladimir Putin a făcut-o și poate fi chiar „cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere”.

Rusia pierde poziții la nivel mondial. În clasamentul economic Federația Rusă nu prinde nici măcar topul primelor 10 economii ale lumii, e a 11-a și urmează să fie depășită de economiile unor țări mijlocii ca dimensiune. Din punct de vedere al tehnologiei, al inovației și educației, Rusia e pe locul 45 mondial, deci practic un contează.

A venit rândul Moscovei să-și caute un loc în sistemul relațiilor internaționale, dar de fapt Rusia își pierde statutul de superputere mondială. Războiul din Ucraina e o greșeală fatală pentru ambițiile Rusiei de mare putere. Ar putea fi chiar cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere, alunecând treptat spre un caracter de putere de rang mediu”, a arătat Valentin Naumescu.

Rusia a ajuns într-o situație critică: Este izolată politico-diplomatic de lumea occidentală, cu toate legăturile politice, strategice, economice, tehnologice, industriale, distruse de acest război și a intrat într-o dependență economică foarte accentuată de China.

Ce poate înseamna acest lucru? Sigur că din punct de vedere economic pentru China e foarte avantajos. Rusia s-a transformat într-o anexă economică a Chinei, de unde se poate aprovizionat cu resurse la prețuri foarte mici. China achiziționează volume foarte mari de hidrocarburi din Rusia, dar o face la prețuri foarte avantajoase, cu tarife mult mai mici decât cele plătite de Occident pentru gazele și petrolul din Rusia”, a mai explicat profesorul Naumescu.

Urmărește integral emisiunea Obiectiv EuroAtlantic în care profesorul Valentin Naumescu, expert în relații internaționale, analizează disputa dintre SUA vs China, războiul celor doi coloși pentru supremația mondială, inclusiv cea militară

Youtube video image

 

Rolurile Rusiei și Chinei din perioada Războiului Rece s-au inversat azi

 

3. Imagine de... (china-rusia_15027600.jpg)

Imagine de la un exercițiu ruso-chinez. Sursă foto: Xinhua

În cadrul emisiunii, Valentin Naumescu a mai sesizat că rolurile din perioada Războiului Rece s-au inversat azi, între Rusia, ca moștenitoare a fostei URSS și China comunistă.

Tema relațiilor bilaterale între Moscova și Beijing e veche. Ea începe să fie interesantă și dinamică încă din perioada Războiului Rece când pozițiile erau inverse față de acum.

URSS era puterea care rivaliza pentru supremație cu SUA iar China comunistă a lui Mao era o putere emergentă, cu o populație temătoare, cu un nivel de viață coborât, o țară timidă în planul politicii externe și al relațiilor internaționale.

China lui Mao a preferat să vină spre SUA, să înceapă negocieri diplomatice secrete, la vremea respectivă cu implicarea diplomatului Henry Kissinger, la începutul anilor 1970, tocmai pentru că Mao dorea desprinderea de sub hegemonia sovietică. Prin realizarea acestei legături bilaterale cu SUA, China și-a câștigat practic un loc pe scena mondială.

Acum rolurile s-au schimbat China e de departe o putere mult mai mare decât Rusia” - Valentin Naumescu

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel