Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha
K9 Tunetul; Obuzier autopropulsat K9. Photo source: DefenseRomania with courtesy of Hanwha

Coreea e una din cele mai importante prezențe în Europa, unde are contracte în derulare în mai multe state, inclusiv Polonia sau România. Pe lângă timpul de livrare excelent al tehnicii și pe lângă un foarte bun raport calitate-preț, coreenii au și politica de a transfera masiv tehnologie.

Ceea ce e esențial, atât pentru Polonia cât și pentru România. În prezent e greu de făcut o comparație între Polonia și România în ceea ce privește achiziția de tehnică coreeană, dar țara noastră începe să spargă gheața în acest sector.

Polonia intenționează să achiziționeze aproape 700 de obuziere K9 Thunder, peste 800 de tancuri K2 Panther, lansatoare Chunmoo, etc. România a ales și ea recent  gigantul coreean Hanwha pentru a achiziționa 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, într-un contract în valoare de un miliard de dolari care va avea și o clauză de offset. Totodată, recent, sistemele coreene KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României.

Atât în cazul României cât și în Poloniei, coreenii s-au arătat foarte deschiși să personalizeze produsul să localizeze treptat aici producția. Cu alte cuvinte e mai mult decât o afacere, e vorba de construirea unui parteneriat pe termen lung prin transferul de tehnologie aici. 

În România Hanwha va construi de la zero o fabrică pentru obuzierele K9. În Polonia cei de la Hyundai Rotem vor muta treptat producția tancurilor K2 Panther pe tărâm polonez. De altfel K2 Panther a fost testat recent și de România și e posibil ca acesta să fie alegerea pentru a completa achiziția de Abrams, exact cum e în cazul Poloniei. Sigur, vorbim de cifre diferite. 

Dar în procesul de transfer de tehnologie în Europa, coreenii personalizează fiecare produs special pentru nevoile țărilor partenere. Așa a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie K9 Tunetul. Polonezii vor avea și ei propria versiune de tancuri K2, e vorba de K2PL iar K9 se află la baza dezvoltării obuzierelor poloneze Krab.

 

Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război. Pentru toate statele

 

2. Obuzier K9... (whatsapp-image-2024-04-26-at-16-42-25_82516900.jpeg)

Obuzier K9 Thunder (Tunet) de 155 mm. Photo source: DefenseRomania

DefenseRomania a participat, la invitația Ambasadei Poloniei la București, la expoziția de armament MSPO de la Kielce, din Polonia, unde partea coreeană a fost alături de americani cea mai importantă prezență. Publicația noastră a luat parte și la panelul "Polish-Korean Defence Industry Cooperation – Opportunities and Challenges”, unde înalți oficiali din Polonia și Coreea au discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale.

În cadrul panelului, Sung Il, ministrul adjunct al Apărării de la Seul, a explicat de ce e pentru Coreea atât de importantă dezvoltarea unor astfel de parteneriate care vizează transferul de know how și producție în state partenere din Europa. Vorbind desigur despre cazul Poloniei, înaltul oficial de la Seul a amintit că exemplul Poloniei e implementat și în alte state. Iar în cazul în care va exista o criză majoră de securitate în Coreea sau Europa, aceste parteneriate vor fi esențiale pentru ambele regiuni.

„Industria de apărare din Coreea nu plănuia să exporte produse militare în alte țări. Dar a trebuit să o facem. De ce a trebuit acest lucru? Ne-am dat seama că produsele noastre militare se potrivesc și necesităților altor țări, am început să transferăm tehnologie și informații către partenerii și aliații noștri.  Astfel am crescut treptat standardele iar în cele din urmă am atins performanțele americanilor și producem armament la standarde NATO. Azi suntem în Polonia unde discutăm despre cooperarea viitoare între industriile noastre. 

Am realizat importanța acestui lucru (n.r. - transferului de tehnologie către țări partenere) să producem și să realizăm mentenanța în Polonia, fără nicio întârziere a livrărilor. Țelul nostru e ca partenerii să aibă capacitatea de a produce și a face mentenanța pe teritoriul lor. 

Putem atinge la un nivel foarte înalt de cooperare industrială în viitor (...) Industria noastră de apărare poate dezvolta relații cu alte țări. Pentru că dacă ceva (n.r. - conflict) s-ar întâmpla în Coreea, voi veți fi cei care ne veți ajuta (n.r. - datorită transferului de tehnologie către industriile statelor aliate), iar dacă ceva s-ar întâmpla în Europa, Coreea va fi cea care va livra către voi”, a conchis oficialul de la Seul, în cadrul panelului de la MSPO, expoziția de la Kielce unde publicația noastră a luat parte.

CITEȘTE ȘI: Obuzierele K9 Thunder vor veni cu 18.000 obuze. România achiziționează patru versiuni diferite ale proiectilului de 155 mm

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel