Cui folosește exilul dizidenților ruși, exilați în Occident. Ilia Yașin, eliberat în schimbul secolului, vrea să se întoarcă în Rusia deși a fost amenințat că ”va ajunge ca Navalnîi”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Politicianul rus de opoziție Ilia Yașin a spus că vrea să se întoarcă în Rusia după ce a fost eliberat dintr-o închisoare rusă în cel mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece. 

Ilia Yașin refuză să se mulțumească cu rolul de emigrant și vrea să se întoarcă în Rusia, deși spune că un ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia l-ar fi avertizat că, dacă s-ar întoarce, „zilele lui s-ar termina ca ale lui Navalnîi”.

„Nu mi-am dat acordul să fiu trimis în afara Rusiei. Ce s-a întâmplat pe 1 august nu este un schimb. Este expulzarea mea din Rusia, împotriva voinței mele. Prima mea dorință la Ankara a fost să cumpăr un bilet de avion și să mă întorc în Rusia”, a spus Yashin la o conferință de presă după schimb.

Gestul lui Yașin e o lovitură primită de Occident (care s-a chinuit să-l elibereze), dar e o amenințare mai ales pentru Kremlin (care a vrut să scape de el).

De altfel, declarația lui Yașin arată foarte clar cine a avut de câștigat de pe urma acestui schimb, și anume Moscova.

Practic, Putin și-a recuperat spionii și oamenii de lovitură, precum ofițerul FSB Vadim Krasikov, trimițând un semnal importatant pentru cei loiali regimului - „Uite, nu-i abandonăm pe ai noștri”.

În același timp, Putin a scăpat de cele mai importante voci de opoziție. Un nou deces de tip ”Navalnîi” ar genera mai multe probleme interne pentru Putin decât toate declarațiile celor opt dizidenți eliberați în Vest. Oricum, mare parte din populația Rusiei primește doar informații cenzurate, iar declarațiile dizidenților eliberați în Vest nu au niciun impact intern.

 

Dizidenții ruși, exilați în Occident

 

Un alt dizident eliberat de regimului rus, Vladimir Kara-Murza, spune același lucru. Și el a indicat că ar dori să se întoarcă în Rusia, în ciuda faptului că este conștient că eliberarea sa l-a salvat de la moarte sigură.

Pe lângă amenințarea că va ajunge ca Navalnî, se spune că Yashin a fost amenințat de către torționarii săi cu faptul că, în eventualitatea întoarcerii sale, nu ar mai exista niciun alt schimb similar, privând astfel alți prizonieri politici de șansa de a fi eliberați, informează agenția Reuters.

Pentru a fi eliberat dintr-o închisoare rusă, președintele rus Vladimir Putin trebuie să semneze oficial decretul de grațiere a mai multor deținuți din închisorile rusești. Yașin susține că nu a trimis niciodată o cerere de grațiere. 

În total, schimbul dintre Moscova și Occident a implicat 26 de persoane. Trei persoane din Rusia au mers în SUA și 13 în Germania. Printre aceștia s-au numărat, de exemplu, jurnalistul american Evan Gershkovich, activistul pentru drepturile omului Oleg Orlov sau opozicianul Andrey Pivovarov. Rusia a primit 8 deținuți ruși și doi copii. Printre cei eliberați se numără și ofițerul FSB Vadim Krasikov, condamnat în Germania pentru comiterea unui asasinat la ordinele lui Putin.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel