Publicitate
Grecia este în discuții cu Israelul pentru a dezvolta o cupolă de apărare antiaeriană și antirachetă de 2 miliarde de euro , parte a unui impuls mai amplu de modernizare a forțelor sale armate, pe măsură ce își revine după o criză prelungită a datoriilor, au declarat săptămâna trecută oficialii greci.
Grecia are în vedere mai multe variante privind sistemele antiaeriene, inclusiv soluția franco-italiană SAMP/T, dezvoltată de consorțiul european EUROSAM.
Dacă ar alege sistemele israeliene, apărarea ar imita probabil faimoasa ”Cupolă de Fier” (Iron Dome) a Israelului și alte sisteme care interceptează rachete cu rază scurtă și lungă de acțiune, lansate în timpul atacurilor vecinilor săi, pe fondul conflictelor în curs din Gaza și Liban.
Grecia vrea să investească în apărarea sa pentru a ține pasul cu aliatul său NATO și rivalul istoric Turcia, care își dezvoltă și propria apărare antiaeriană, în ciuda unor îmbunătățiri ale relațiilor.
„Planul este de a crea un sistem multistrat împotriva aeronavelor și a dronelor”, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu problema, după un briefing închis cu ministrul grec al Apărării, Nikos Dendias . „Suntem în discuții cu Israelul”, a spus sursa.
Un alt oficial a confirmat domeniul de aplicare al potențialului acord, adăugând că Grecia trebuie să cheltuiască 12,8 miliarde de euro până în 2035 pentru a-și moderniza forțele armate.
Plan ambițios de înzestrare
Apărarea aeriană face parte din planul de achiziții militare pe 10 ani al Atenei, care include achiziția a până la 40 de avioane de luptă și drone noi F-35 din SUA, precum și a patru fregate Belharra, dar și a cel pușin 24 de avioane Rafale din Franța.
„Eforturile noastre sunt concentrate pe tranziția rapidă a forțelor noastre armate în secolul 21”, a declarat ministrul Apărării Dendias înaintea unei conferințe de presă de joi.
Grecia folosește în prezent sistemele americane Patriot și vechile sisteme rusești S-300 pentru a-și proteja spațiul aerian. Pentru apărarea apropiată Grecia se bazează în prezent pe sistemele franceze Crotale NG și pe cele rusești Tor-M1 (SA-15) și OSA-AKM (SA-8).
În ciuda unui oarecare dezgheț în relațiile tulburi ale Greciei cu Turcia, cele două țări rămân pe poziții opuse într-o serie de probleme, inclusiv frontierele maritime, resursele energetice și spațiul aerian din estul Mediteranei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News