Cu un ochi înspre Occident: Armenia refuză să organizeze un exercițiu planificat în cadrul OTSC

Ionel Copcea |
Data publicării:

Premierul armean, Nikol Pashinyan, a declarat, pe 10.01.2023, în cadrul unei conferințe de presă, că Armenia consideră că este inadecvat să se organizeze exerciții ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) pe teritoriul țării în 2023.

,,Ministrul apărării al Armeniei a informat Statul Major Întrunit al OTSC că, în situația actuală, considerăm că este inadecvat să se efectueze exerciții ale OTSC pe teritoriul Armeniei. Cel puțin în acest an, astfel de exerciții nu vor avea loc în Armenia”, a menționat Pashinyan, citat de agenția de presă rusă Interfax.

Anterior, pe 01 ianuarie 2023, Ministerul rus al Apărării anunțase că, în noul an de instrucție, unități din cadrul Forțelor Terestre vor lua parte la un exercițiu de menținere a păcii al OTSC în Armenia.

“În afara Federației Ruse, pe teritoriul Armeniei, va avea loc un exercițiu comun al contingentelor de menținere a păcii din cadrul OTSC, cu numele de cod Frăția indestructibilă-2023”, a informat ministerul într-un comunicat de presă.

Refuzul părții armene de a organiza exercițiul planificat la nivelul OTSC este un al doilea semnal de nemulțumire față de abordările organizației în ceea ce privește conflictul cu Azerbaidjanul din Nagorno-Karabakh. Anterior, Pashinyan i-a criticat pe pacificatorii ruși pentru presupusa lor inacțiune pe coridorul Lachin.

Comentariul autorului: La o primă vedere, s-ar părea că liderul armean încearcă să pună presiune pe aliații săi din OTSC, în special asupra Rusiei, și să-i impulsioneze pentru a rezolva situația din coridorul Lachin.

Însă, o analiză mai atentă a situației arată faptul că premierul Armeniei “flirtează” în mod sincer cu Occidentul. De exemplu, în mesajul său de Anul Nou, Pashinyan a remarcat faptul că, din mai 2021 și până pe 12 septembrie 2022, aliații de securitate ai Erevanului (referindu-se evident la OTSC) au adoptat o poziție de observatori, lăsând Armenia singură cu adversarii săi geopolitici. În Același timp, politicianul armean le-a mulțumit anumitor organizații internaționale și țări individuale, care, spre deosebire de aliații Armeniei, nu au rămas indiferenți la problemele țării sale, cu toate că nu sunt legate de Erevan prin nicio obligație.

Ieșirea din rând a Armeniei, care este unul dintre cele șase state membre ale OTSC, reprezintă o consecință a politicii duplicitare a Moscovei în ceea ce privește conflictul din Nagorno-Karabakh. Din cauza relațiilor bune cu Azerbaidjanul, care nu este membră a organizației, Rusia a evitat să se plaseze în mod tranșant de partea Armeniei în disputa dintre cele două state. Ca urmare, la solicitarea Armeniei de sprijin militar din partea OTSC, reprezentanții ruși au impus adoptarea unei decizii, care a vizat trimiterea unei comisii mixte la fața locului, pentru rezolvarea situației.

Trebuie menționat faptul că, începând din 10 noiembrie 2020, în Nagorno-Karabakh se află un contingent rusesc de menținere a păcii, format din aproximativ 2.000 de militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel