Cu toți ochii pe HIMARS, succesul contraofensivei Ucrainei va depinde de logistică: Blindate TEHEVAC, cisterne de combustibil și camioane

Logistică militară, foto: U.S. Army
Logistică militară, foto: U.S. Army

Invazia rusă în Ucraina a fost marcată de eșecuri logistice spectaculoase, în special ofensiva eșuată a Rusiei asupra Kievului, dar și de succese logistice, demonstrate de hotărârea SUA și a aliaților NATO de a asigura o aprovizionare fiabilă cu arme, muniții și alte echipamente pentru forțele armate ucrainene. În timp ce atenția publică a fost atrasă de tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, transportoare blindate de trupe, HIMARS și muniție de precizie, au trecut neobservate elemente esențiale oricărei contraofensive: vehiculele blindate TEHEVAC, cisternele de combustibil, camioanele utilitare, echipamentele de deminare și podurile mobile de asalt.

Marius Bâtcă, expert militar al Trustului de presă al MApN, într-un articol semnat pentru Observatorul Militar, face o amplă analiză a situației de pe frontul ucrainean în așteptarea contraofensivei Ucrainei. 

Și, așa cum indică acesta, dacă toți ochii sunt furați de tancuri occidentale și sisteme HIMARS, blindatele TEHEVAC, cisterne de combustibil și camioane vor fi esențiale în contraofensiva Ucrainei.

Redăm integral analiza publicată de Marius Bâtcă pe Trustul de presă al Ministerului Apărării:

De la sfârșitul anului 2022, a început să se remarce suplimentarea sprijinului aliat, în special american, în privința capacităților care asigură mobilitatea pe câmpul de luptă. Dacă se analizează multiplele pachete de asistență militară americană începând cu 14 octombrie 2022, se constată un efort sporit de echipare a unităților logistice și de geniu ucrainene pentru a identifica, elimina și traversa zonele dense de obstacole construite de armata rusă în estul și sudul Ucrainei. Muniții de demolare, echipamente de distrugere a obstacolelor și de deminare de la distanță prin cordon detonant, poduri mobile de asalt, vase de patrulare fluvială și de coastă, vehicule blindate rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor (MRAP), precum și mine antitanc lansate de artilerie, au apărut pe listele publicate de Pentagon privind asistența militară furnizată de SUA.

 

Tehnică pentru a respinge sistemul defensiv stratificat al Rusiei, care include tranșee, șanțuri antitanc, câmpuri minate sau sârmă ghimpată

 

2. M2A2 Bradl... (49065325111_2b905b12f5_o_03904900.jpg)

M2A2 Bradley - Batalionul 4, Regimentul 118 Infanterie, Echipa de luptă a Brigăzii 30 blindate - Garda Națională / Siria, 2019

În același timp, Regatul Unit a oferit capacități de distrugere a câmpurilor minate și poduri mobile de asalt. Germania, Canada, Finlanda, Slovacia și Norvegia au furnizat echipamente precum vehicule de geniu, pe șasiu de Leopard. Iar Țările de Jos au furnizat 21 de poduri mobile de asalt și 441 de camioane. Începând cu 24 februarie 2022 și până la 4 aprilie anul acesta, SUA au furnizat forțelor armate ucrainene peste 300 de vehicule tactice pentru remorcare; 54 de vehicule tactice pentru evacuarea tehnicii avariate în luptă (TEHEVAC); 30 de autovehicule de sprijin pentru muniție; 14 sisteme de poduri mobile de asalt cu patru vehicule Bradley de sprijin; 60 de camioane și 108 remorci pentru transportul utilajelor grele; patru vehicule de suport logistic; 89 de autocisterne grele și 105 remorci de combustibil; peste 500 de vehicule MRAP; șase camioane utilitare blindate; echipamente de deminare; 62 de ambarcațiuni de patrulare de coastă și fluvială; explozivi C-4, muniții de demolare și echipamente de demolare pentru depășirea obstacolelor, precum și echipamente pentru amplasarea obstacolelor.

Toate acestea sunt extrem de importante, având în vedere că rușii au construit un sistem defensiv stratificat care include mai multe tipuri de obstacole, inclusiv tranșee, șanțuri antitanc, câmpuri minate, sârmă ghimpată și așa-zișii dinți de dragon, obstacole antitanc piramidale din beton.

 

Importanța planificării

 

3. Un tanc am... (abrams_80614100.jpeg)

Un tanc american Abrams, în timpul unor teste de trecere a unui pod improvizat. Foto: U.S. Army

Cu o planificare atentă, echipamentele logistice și de geniu primite ar putea ajuta ucrainenii să repoziționeze rapid echipamentul greu de luptă și apoi să-l folosească pentru a străpunge fortificațiile dense construite de ruși de-a lungul liniei frontului. Este vorba despre o operație cu arme combinate, mult mai complexă decât orice au încercat până acum în Harkov și Herson. Echipamentul de sprijin american și european este optimizat pentru operațiuni de creare a breșelor, prin intermediul atacurilor metodice, în forță, asupra zonelor fortificate defensive rusești.

Sub protecția propriei artilerii, geniștii ucraineni vor putea să folosească sistemele de deminare și să elibereze calea podurilor mobile de asalt. După producerea breșelor, pot să intre în luptă batalioanele de tancuri și blindate. Cel puțin în cazul tancurilor Leopard 2, acestea pot fi transportate rapid pe platformele grele, pe șosele, în aria de operații tactice.

Odată create breșele în sistemele defensive rusești, tancurile și infanteria mecanizată ucrainene vor trebui să înainteze rapid în spatele liniilor inamicului, înainte ca acesta să poată trimite întăriri. Aici se va dovedi importanța zecilor de cisterne și remorci de combustibil. Cu linii de aprovizionare robuste, ucrainenii ar putea pătrunde adânc în spatele liniilor rusești înainte ca militarii Moscovei să contraatace pentru a încetini sau opri avansul forțelor armate ucrainene.

Evident, va fi o misiune extrem de grea. Datorită numărului important de vehicule TEHEVAC, ucrainenii ar trebui să poată remorca și repara tehnica avariată ușor, pentru a o retrimite rapid în luptă. La prima vedere, armata ucraineană pare bine echipată pentru această operație complexă, însă rămâne de văzut dacă va putea să-și sincronizeze forțele, să-și mențină impulsul și să reacționeze prompt și eficient la contramăsurile militarilor ruși.

 

USTRANSCOM, efort logistic uriaș

 

Asistența militară a SUA pentru Ucraina a beneficiat de o serie de avantaje logistice. Liniile de comunicație maritime și terestre care leagă SUA și aliații săi de Ucraina, care sunt în general sigure și protejate de interferența străină, au jucat, de asemenea, un rol crucial în acest efort. În urma invaziei Rusiei, SUA și aliații săi europeni au acționat rapid pentru a furniza rachete antitanc și alte materiale care s-au dovedit vitale pentru apărarea inițială a Ucrainei. Pe măsură ce conflictul a intrat într-o nouă fază, succesul Ucrainei pe câmpul de luptă depinde de capacitatea sa de a menține puterea de foc de luptă la sol.

Începând cu 19 februarie 2022, Comandamentul pentru Transport al SUA (USTRANSCOM) a utilizat 995 de zboruri, 61 de nave, 143 de trenuri și 6.455 de camioane pentru a asigura muniția, sistemele de apărare aeriană, radarele, elicopterele, armele de calibru mic, rachetele și alte materiale critice pentru apărarea Ucrainei. SUA au coordonat eficient aceste livrări, valorificând infrastructura logistică militară a USTRANSCOM și utilizând atât companii militare, cât și companii civile contractate pentru a transporta provizii din întreaga lume.

Notă: Intertitlurile aparțin redacției DefenseRomania, textul autorului Marius Bâtcă, preluat de pe Observatorul Militar

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel