Cu războiul Rusiei la doar câțiva kilometri, marea vulnerabilitate a României e pulberea. Gen. Crăciun: Ce s-a întâmplat s-ar încadra la sabotaj

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Trageri cu tunurile antitanc de calibrul 100 mm și obuzierele de calibrul 152 mm ale Armatei României. Sursă foto: MApN via lt. Diana Stănei
EXCLUSIV
Trageri cu tunurile antitanc de calibrul 100 mm și obuzierele de calibrul 152 mm ale Armatei României. Sursă foto: MApN via lt. Diana Stănei

Una din marile probleme ale industriei de apărare din România e faptul că importăm pulbere. Din state inclusiv precum Serbia, în contextul în care la doar câțiva kilometri de România se desfășoară cel mai mare conflict militar din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

În situație de criză sau de război pentru Armata României e esențial să aibă capacitate de producție a muniției în țară. Din păcate acest deziderat e știrbit de importul masiv de pulbere și explozibil.

Facilitățile de producție au colapsat după 1990, iar majoritatea fabricilor azi au nevoie de un proces intens de retehnologizare pentru a fi readuse pe linia de plutire. Inclusiv celebra Fabrică de Pulberi de la Călărași. Spre exemplu la Făgăraș nu se mai produc pulberi din 2004, potrivit unei declarații făcute anul trecut de Vasile Dîncu, fost ministru al Apărării. Pirochim Victoria se află în aceeași stare de degradare precum Făgărașul.

În prezent România, prin ministerul Economiei, minister în subordinea căruia se află industria de apărare, încearcă să reia producția de pulberi și explozibili. 

Există în acest sens un Memorandum semnat cu sud-coreeni de la Hanhwa pentru dezvoltarea unei facilități de producție de pulberi.

Nu e clar dacă Memorandumul cu sud-coreenii vizează retehnologizarea și reînceperea producției în una din facilitățile deja existente, precum Fabrica de Pulberi Făgăraș, sau vizează ridicarea prin transfer de tehnologie a unei noi unități. 

 

Sabotaj privind capacitățile de apărare ale României după anii 1990?

 

2. Foto: Mini... (armata-romana-trageri-instruire-7_63957000.jpg)

Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)

Generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS) şi doctor în ştiinţe militare, a analizat la podcastul Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania programul de guvernare al noului executiv, făcând referi și la industria de apărare.

Amintind de situația pulberilor, fostul comandant al forțelor speciale nu s-a ferit de cuvinte precum „sabotaj”, cu referire la modul în care industria de apărare și producția de pulberi au fost puse pe butuci după Revoluția din 1989.

„Nu e posibil ca la ora actuală ca România cu un război la graniță să importe în continuare pulberi pentru că nu am fost în stare să avem grijă de Fabrica de Pulberi de la Făgăraș care a rămas în paragină. Dacă mă întrebați pe mine sunt semne de întrebare și asupra a ceea ce privește un posibil sabotaj a capacităților de apărare a României. M-aș uita puțin în urmă să vedem cine se face responsabil că aceste capacități au fost menținute la nivel redus iar acum ne e atât de greu să recuperăm”, a subliniat generalul (r.) Marius Crăciun, fost comandant al Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (FOS).

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care generalul (r.) Marius Crăciun programul de guvernare APĂRARE ȘI ARMATA ÎN NOUL GUVERN CIOLACU, cu referiri inclusiv despre industrie și înzestrarea Armatei

Youtube video image

 

România visează la o fabrică de pulberi

 

Amintim că în martie fostul ministru al Economiei a anunțat că România va avea o nouă fabrică de pulberi pentru muniție.

Fabrica urmează să fie construită în cooperare cu Statele Unite și Coreea de Sud. Ministerul Economiei a precizat că ultima fabrică de praf de pușcă din România a fost închisă în 2004, după care țara noastră a fost nevoită să importe muniție și praf de pușcă pentru nevoile forțelor armate. Ministrul a subliniat că pandemia și războiul au dus la crearea și implementarea unui plan de dezvoltare a industriei românești, care să țină cont de noile realități, iar dependența țării de importuri să fie redusă.

,,Vom veni cu o soluție pentru construirea unei fabrici de pulberi în România. Este un deziderat. În 2004 a fost închisă în România și am importat. Acum vom face o capacitate de producție mai mare și pentru tipuri de muniție NATO și non-NATO. Pe lângă opt sute de milioane de lei alocați de la Ministerul Economiei, avem și parteneriate plătite cu companii americane, sud-coreene pentru a începe această construcție industrială'', a anunțat fostul ministrul Spătaru, la vremea respectivă.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel