Politico scrie și de pierderile mari ale Ucrainei și unele dezertări pe linia frontului, în timp ce Ucraina încearcă să țină piept atacurilor Rusiei. Până acum frontul rezistă în Est.
Dar problemele legate de personal devin tot mai evidente pe măsură ce Ucraina se luptă să încetinească avansul Rusiei.
Problema demografică e evidențiată de publicația americană care o citează într-un reportaj pe Anastasia, medic combatant ucrainean, care s-a oferit voluntar să se alăture armatei în 2022. Nu avea experiență militară sau medicală, dar voia să ajute soldații ucraineni răniți în spitalele din spatele frontului și intenționa să stea departe de lupte.
Toamna trecută ea a fost transferată de către comanda Armatei într-una dintre cele mai fierbinți zone de luptă din războiul Rusiei împotriva Ucrainei, lângă Kurakhove, în regiunea Donețk.
„Nu aveam nici măcar pregătire militară de bază când am ajuns aici. Mi-au fost falsificate documentele”, a declarat Anastasia, care a cerut să fie identificată doar după prenume. Oficialii militari ucraineni au negat că un astfel de lucru ar fi posibil.
Politico scrie că acesta e doar un exemplu a situației de pe front.
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? 5.000 de membri ai Forțelor Aeriene Ucrainene au fost transferați către Trupele Terestre
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Pentru a identifica soluții de a completa Armata în zonele cele mai fierbinți ale frontului, fără să se apeleze la scăderea vârstei de recrutare, pe 11 ianuarie 2025 comandantul-șef al Armatei Ucrainei, Oleksandr Sîrski, a emis un ordin prin care peste 5.000 de membri ai forțelor aeriene au fost transferați la trupele terestre. Acest lucru a ridicat semnale de alarmă și îngrijorări potrivit cărora Ucraina sacrifică personal prețios și bine pregătit, pe care nu va putea să-i înlocuiască, pentru a-i trimite în prima linie.
Politico amintește însă că Sîrski a insistat însă că nu va transfera personal „de neînlocuit” pe front.
Problema factorului demografic a fost observată și la Washington.
„Problema Ucrainei nu este că rămâne fără bani, ci că rămâne fără ucraineni (n.r. - care să lupte pe front)”, a declarat secretarul de stat american Marco Rubio în timpul audierii sale de confirmare din Senatul american.
La toate acestea, scrie sursa citată, se adaugă un număr tot mai mare de soldați slab pregătiți și epuizați care abandonează unitățile, dificultăți în recrutarea de noi trupe și arestări ale unor ofițeri.
Acest lucru devine o problemă politică pentru Kiev care va trebui să îl convingă pe președintele Donald Trump de continuarea sprijinului militar american.
Problemele de pe front ridică întrebări despre calitatea comenzii militare a Ucrainei, care încearcă să treacă de la un sistem rigid, de tip sovietic, la unul bazat pe principii occidentale, în timp ce luptă un război existențial.
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Faliile apărute în armata ucraineană sunt cauzate de amploarea masivă a pierderilor, mai scrie sursa citată. În decembrie 2024, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina a pierdut peste 43.000 de soldați uciși în luptă și a înregistrat peste 370.000 răniți în aproape trei ani de război. Cifrele sunt însă evident mult mai mari.
Rusia pe de altă parte nu dezvăluie pierderile, dar Sîrski a estimat că doar în 2024 Rusia a pierdut 150.000 de soldați uciși și peste 400.000 răniți. Statul Major al Ucrainei a declarat că Rusia a pierdut 818.740 de trupe ucise sau rănite de la începutul războiului la scară largă.
Chiar dacă e cert că pierderile Rusiei sunt mult mai mari decât cele ale Ucrainei, în fond în aproape 3 ani de război Rusia s-a aflat în ofensivă majoritatea timpului, impactul se resimte pe front pentru ucraineni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News