Cu ”operația specială” din Ucraina întinsă peste cele câteva zile preconizate, Rusia caută să-și răscumpere echipamentele militare vândute Egiptului sau Braziliei

Elicopter al Armatei ruse / Ministerul rus al Apărării, Facebook
Elicopter al Armatei ruse / Ministerul rus al Apărării, Facebook

Rusia încearcă să cumpere înapoi armele și alte echipamente militare pe care industria militară rusă le-a vândut anterior în străinătate și apelează la partenerii săi comerciali de lungă durată. 

Armata rusă încearcă să completeze tehnica militară lipsă, care se epuizează rapid odată cu războiul în desfășurare împotriva Ucrainei. Din această cauză, Moscova a apelat, spre exemplu, la Egipt, Brazilia, Pakistan sau Belarus, relatează publicația americană The Wall Street Journal (WSJ).

Rusia a fost zeci de ani jucător cheie în comerțul cu arme. ”Acum merg în secret la clienții lor și încearcă să răscumpere ceea ce le-au vândut”, a spus una dintre sursele familiarizate cu achizițiile.

Ca să ne facem o idee despre amploarea pierderilor rusești, doar în primele săptămâni de război în Ucraina, armata rusă a pierdut peste 100 de elicoptere.

Este posibil ca întreprinderea rusă ODK-Klimov, furnizorul actual de motoare de elicoptere să nu poată face față comenzilor Armatei ruse, generate de pierderile pe scară largă de echipamente în Ucraina, mai ales că uzina se află sub sancțiuni și probabil are dificultăți de aprovizionare cu componente.

 

Egiptul va trimite motoare de elicopter,  Brazilia a refuzat, Belarus s-a conformat

 

În aprilie, în timpul unei vizite la Cairo, o delegație rusă l-a întrebat pe președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi dacă țara sa este de acord să returneze Rusiei peste 100 de motoare de la elicopterele rusești Mi-8 și Mi-17 de care Moscova avea nevoie pentru a fi utilizate în Ucraina.

Potrivit a trei surse bine informate ale WSJ, președintele Sisi ar fi fost de acord, iar Egiptul ar trebui să înceapă să trimită aproximativ 150 de motoare în Rusia, în decembrie. 

S-ar părea că Rusia a avut o pârghie puternică pentru a negocia cu El-Sisi: cerealele.

Egiptul se pare că a fost pe punctul de a expedia rachete în Rusia, dar Statele Unite au făcut presiuni pentru anularea înțelegerii dintre Moscova și Cairo, iar afacerea a căzut. În schimbul livrării anulate de rachete, Moscova a cerut motoare pentru elicoptere și, în schimb, a promis Egiptului că îi va livra cereale. Potrivit surselor WSJ, acordul a fost confirmat de Sisi și de președintele rus Vladimir Putin la forumul din iulie de la Sankt Petersburg.

Pe parcursul acestui an, Rusia a purtat discuții cu oficiali din Pakistan, Belarus și Brazilia pentru a încerca să obțină motoare pentru elicopterele rusești de atac și transport, pentru a suplini pierderile pe care forțele ruse le-au avut în războiul din Ucraina.

Rusia vrea să cumpere cel puțin patru motoare de elicopter Mi-35M din Pakistan. Moscova ar dori să achiziţioneze 12 dintre ele din Brazilia, iar Ministerul de Externe al Braziliei a declarat că Brazilia a respins oferta Rusiei, în conformitate cu politica sa de lungă durată de a nu furniza arme nici uneia dintre părţile conflictului. Așa cum era de așteptat, aliatul tradițional al Rusiei, Belarus, a vândut înapoi șase elicoptere de marfă Mi-26, potrivit surselor WSJ.

 

Contracte în derulare au fost anulate, iar echipamentele direcționate în Ucraina

 

O parte din producția rusă pe care Moscova o promisese inițial Indiei și Armeniei a mers acum pe frontul ucrainean.

Rusia încearcă, de asemenea, să-și completeze arsenalul insuficient prin creșterea producției de muniție, piese de schimb și sisteme de arme. 

Muniția, care dispare în cantități uriașe pe frontul ucrainean, a fost probabil obținută și de Moscova din Coreea de Nord.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel