De ce va miza Rusia pe armamentul rudimentar din Nord în războiul împotriva Ucrainei. Gen. Barbu: Au nevoie de urmașele Katiușei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare tip Grad / Ministerul Apărării din Federația Rusă
Lansatoare tip Grad / Ministerul Apărării din Federația Rusă

Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.

Consumul uriaș de proiectile în războiul din Ucraina a luat prin surprindere pe toată lumea. Europa și Statele Unite încearcă să ridice treptat nivelul de producție, în timp ce Rusia - după ce a suferit câteva luni din cauza sancțiunilor și a încetinit producția - a găsit soluții pentru a-și revitaliza industria de apărare.

Până la sfârșitul anului 2022, producția militaro-industrială a Rusiei a început să câștige din nou avânt, spun surse pentru NYT, pentru a înlocui cele aproximativ 10 milioane de proiectile de artilerie consumate.

Spre sfârșitul lui 2022, Rusia a păcălit sancțiunile, folosind structurile sale de informații și a reluat comerțul cu componente critice, transportându-le prin țări terțe, precum Armenia sau Turcia.

Potrivit oficialilor americani, Washingtonul poate încetini, dar nu poate opri contrabanda Rusiei cu piese de rachete, iar previzibilul acord cu Coreea de Nord nu va face decât să înrăutățească situația pentru Ucraina.

 

Armament pentru Rusia/ Tehnologie și garanții pentru Coreea de Nord?

Foto: Proiectile ucrainene, Forțele Armate ale Ucrainei, facebook

Întâlnirea dintre bunicul Putin și juniorul Kim a avut loc la cel mai modern cosmodrom al Federației Ruse, inaugurat în 2016 - Cosmodromul Vostočnîi, situat în Extremul Orient rus.

Printre delicatese, proverbe și limbaj de lemn în legătură cu prietenia veche dintre cele două popoare, cei doi tovarăși discută despre livrarea de cât mai multă muniție (Putin) și transferul de tehnologie avansată, în domeniul  satelitar și cel ce ține de submarine (Kim).

Agenda este axată în special pentru cooperarea industriei de apărare, iar prezența ministrului apărării Serghei Șoigu, dar mai ales a directorului Departamentului pentru Industria Munițiilor, Jo Chun Ryong, confirmă acest lucru.

Generalul Cristian Barbu, într-o intervenție la Digi24, este de părere că Putin ”cumpără timp” prin armele rudimentare aduse din Coreea de Nord.

”Coreea de Nord poate să ofere cantități mari de muniție care să ajungă pentru 2,3,4 luni. Nu în ultimul rând, (nord coreeni n.r.) pot să ofere proiectile reactive, urmașele Katiușei, care pot pleca 40 odată, și care înțeapă terenul atât de des încât nu mai rămâne nimic în picioare.

Poate că 25% din muniție nici nu funcționează, dar Putin o va dispune în zonele cu lupte mai puțin intense, degrevează acele zone și mută muniția bună în zonele importante de front”, notează generalul.

 

Problema garanțiilor de securitate 

 

Odată cu oferta de armament pentru Rusia, Kim Jong-un va cere automat la schimb o formulă prin care să asigure un sprijin militar al Rusiei și/sau Chinei pentru Coreea de Nord.

De asemenea, Rusia s-a alăturat Chinei și se opune noilor sancțiuni împotriva Coreei de Nord, blocând SUA și divizând public Consiliul de Securitate al ONU.

Se crede că Coreea de Nord are un stoc mare de obuze de artilerie și rachete care ar fi compatibile cu armele din epoca sovietică, precum și o istorie de producere a unor astfel de muniții.

Mărimea acestor depozite și degradarea lor în timp sunt mai puțin clare, la fel ca și amploarea producției în curs, arată Reuters.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel