Cu o poziție mai complicată decât R. Moldova, Armenia se distanțează de Rusia provocând furia Moscovei: Manevre militare comune cu SUA

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MoD of the Republic of Armenia
MoD of the Republic of Armenia

Situația Erevanului este mai complicată chiar decât cea a Republicii Moldova: Armenia se găsește înghesuită în Caucazul de Sud, fără ieșire la mare, izolată  între Azerbaidjan, Turcia și Iran. Mai mult, Rusia are o bază militară în Armenia și se consideră puterea dominantă în regiunea Caucazului de Sud, parte din Uniunea Sovietică până în 1991.

Relația s-a rupt cu Rusia, după ce Vladimir Putin a refuzat să susțină Armenia în ultimul conflict din Nagorno-Karabah, iar Erevanul s-a trezit singur în fața unei armate azere înarmată până în dinți de Turcia cu tehnologie modernă. Premierul armean a cerut atunci  intervenția forțelor CSTO, deoarece Statutul, similar Articolului 5 al NATO, implică ca membrul atacat să fie ajutat. Rusia a refuzat, justificând că Azerbaidjanul nu a atacat Armenia.

Acum, Armenia caută un refugiu în Occident deși face parte din toate integrările economice și militare pro-Moscova și caută o cale de ieșire din această dilemă. Există speculații că Erevan ar putea părăsi organizația cu totul.

Declarația de săptămâna trecută a premierului armean Nikol Pashinyan este edificatoare: „Cea mai mare greșeală strategică a fost decizia că securitatea noastră depinde de Rusia, că am lăsat securitatea în seama lor”, spunea oficialul, într-un interviu pentru media italiană.

 

Primele exerciții cu SUA

 

Armata rusă „păzește” granița armeană cu Turcia de la prăbușirea URSS, însă în ultimele luni rușii și-au retras o parte din trupele lor și le-au transferat pe frontul ucrainean.

Trebuie reamintit că Armenia a fost singurul stat din CSTO (Organizația Tratatului de Apărare Colectivă) care nu participă la exercițiile comune din Belarus.

Mai mult, Armatele armeană și americană vor desfășura în curând exerciții militare comune. Manevrele, intitulate „Eagle Partner 2023”, care vor avea loc în perioada 11-20 septembrie, a anunțat miercuri Ministerul Apărării din Armenia. 

Scopul declarat al exercițiului militar comun dintre Armenia și Statele Unite este pregătirea pentru participarea la misiunile internaționale de menținere a păcii, a scris Reuters, adăugând că cele mai recente evoluții ar putea incita și mai mult Kremlinul.

Armenia ar trebui, de asemenea, să primească un ajutor financiar mai generos de la Bruxelles.

În același timp, Armenia a trimis ajutor umanitar la Kiev pentru prima dată de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, a informat marți postul de radio Azatutyun, finanțat de SUA, adăugând că Erevanul va anunța trimiterea oficială a ajutorului în viitorul apropiat.

 

Armenia se distanțează treptat de Rusia

MoD of the Republic of Armenia

Armenia se simte trădată de Rusia pentru că nu a vrut să vină în ajutor în 2020, când războiul cu Azerbaidjanul a izbucnit din nou în  Nagorno-Karabah, teritoriul pe care Armenia l-a recuperat în războiul din anii '90.

Turcia a ajutat în mod direct Azerbaidjanul din punct de vedere militar și politic, iar Armenia, deși se aștepta, nu a primit un astfel de ajutor din partea Rusiei. După aceea, la Moscova a fost semnat un acord de pace, conform căruia forțele ruse trebuiau să păzească Coridorul Lachin , singura comunicare între Armenia și restul Nagorno-Karabah pe care o controlau încă, dar Azerbaidjanul controlează de-facto accesul prin defileu și blochează tranzitul dinspre/înspre Armenia. În fond, azerii au ocupat coridorul, declanșând o criză umanitară fără precedent în regiune.

Pashinyan acuză Rusia că părăsește singură această regiune prin inacțiunea sa. ”Nu știu de ce Rusia se comportă așa, trebuie să răspundă ea la această întrebare".

Prin urmare, Pashinyan a apelat la alte țări, în special Franța, cu care Armenia a avut în mod tradițional relații bune - devenind din ce în ce mai evident că Rusia pierde un alt aliat în spațiul post-sovietic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel