Cu monstrul rusesc din adâncuri s-a încheiat o eră. Povestea celui mai mare submarin nuclear construit vreodată

Darius Muresan |
Data publicării:
Submarinul rusesc Dimitry Donskoy. Photo source: Militarnyi via open sources
Submarinul rusesc Dimitry Donskoy. Photo source: Militarnyi via open sources

Submarinul rusesc Dmitry Donskoy (TK-208), cel mai mare submarin cu propulsie nucleară construit vreodată, a fost retras din serviciu recent, după 40 de ani în activitate.

Dmitry Donskoy a făcut parte din clasa, cunoscută în terminologia NATO, Tyhoon a Marinei ruse. A fost ultimul submarin din clasa sa și cel mai mare. 

Cu retragerea sa se încheie o epocă pentru Marina rusă. Submarinul a fost retras recent, anul trecut, după 40 de ani în serviciu. DefenseRomania a scris la momentul respectiv despre retragerea celui mai mare submarin nuclear construit vreodată

Povestea sa a fost adusă recent în atenția publică de americanii de la National Interest, care au dedicat un material poveștii submarinului rusesc Dmitry Donskoy.

Dmitry Donskoy a cântărit 48.000 de tone și a fost cel mai mare submarin cu propulsie nucleară din lume și ultimul din clasa Typhoon a Marinei ruse.

Submarinul a intrat în serviciu în 1984 și a fost o forță formidabilă în timpul Războiului Rece, capabilă să transporte 20 de rachete balistice RSM-52 SLBM cu mai multe focoase.

În ciuda plaunrilor Moscovei de a menține nava pe linia de plutire până în 2026, ea a fost retrasă urmând să fie casată.

Dezafectarea marchează sfârșitul erei pentru clasa Typhoon, cele mai mari submarine construite vreodată.

 

Monstrul rus din adâncuri, din timpul Războiului Rece. Câteva date despre submarinul Dmitry Donskoy, un adevărat mastodont

 

2. Submarinul... (submarinul-dmitri-donskoy_23255400.jpg)

Submarinul rus Dimitry Donskoy

La șantierul Naval Sevmash s-au construit șase dintre cele șapte submarine proiectate 941  - sau ceea ce Occidentul numește clasa Typhoon - pentru Marina Rusă. Toate navele erau în componența Flotei Nordului. Paradoxal e că deși Dmitriy Donskoy a primul construit, deci cel mai bătrân, el a fost ultimul din clasa sa care a rămas în serviciu. Construcția celui de-al șaptelea submarin din clasa Typhoon nu a mai fost finalizată.

Cu o deplasare de 48.000 de tone, o lungime de 175 de metri, un fascicul de 23 de metri și un pescaj de 12 metri, clasa Typhoon a fost cea mai mare construită vreodată.

Submarinele din clasa Typhoon au fost concepute pentru a contracara submarinele din clasa Ohio ale Marinei Statelor Unite , care erau capabile să transporte până la 192 de focoase nucleare de 100 de kilotone. Prin contrast, submarinele sovietice puteau transporta 20 de rachete balistice RSM-52 SLBM (rachete balistice lansate de submarin), fiecare dintre ele conținând până la 10 focoase MIRV.

Submarinele erau propulsate de reactoare nucleare OK-650, două turbine cu abur de 50.000 de cai putere și patru turbogeneratoare de 3.200 KW, ceea ce oferea ambarcațiunii capacitatea de a naviga cu o viteză de până la 22,2 noduri la suprafață și 27 de noduri în imersiune.

Bărcile din clasa Typhoon ar putea opera la adâncimi de până la 400 de metri.

În 2002 submarinul Dmitry Donskoy a fost modernizat conform Proiectului 941UM, după care a fost implicat în testarea rachetelor Bulava. În vara anului 2017, submarinul a efectuat o tranziție inter-flote către Marea Baltică, unde a luat parte la Parada Navală Principală.

Numele Dmitri Donskoy nu va fi șters din lista navelor Marinei ruse. Un nou submarin strategic din clasa Borey-A cu denumirea Dmitri Donskoy se află în construcție în Rusia, la Severodvinsk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel