Cu mii de soldați ruși morți în Ucraina, Putin regretă că în 2014 nu a avut curajul să invadeze și să anexeze Donbasul

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO
Celebri „omuleți verzi” ruși, apărând în 2014 sediul Parlamentului din Crimeea, alături de un semn pe care scrie „Crimeea Rusia”, sursă foto: NATO

Vladimir Putin și-a manifestat regretul că anexarea unor teritorii ucrainene, în ceea ce el numește „reunificarea cu Donbasul”, nu a avut loc în 2014.

Președintele rus făcea referire la anexarea Crimeei și războiul izbucnit în estul Ucrainei, unde Armata rusă a intervenit în susținerea separatiștilor pro-ruși prin trimiterea de armament și susținerea militară prin soldați fără însemne militare.

Rusia nu a recunoscut niciodată că s-a implicat activ în ruperea Ucrainei. 

Cu toate că strategia de a rupe părți din Ucraina prin susținerea unor grupări separatiste a fost încercată în 2014 inclusiv în sud, în Odesa, fără succes însă. Rusia nu a recurs însă la o invadare oficială la scară largă a teritoriului ucrainean, precum a făcut-o pe 24 februarie 2022.

Iar în cele 9 luni de invazie totală, rușii au pierdut zeci de mii de soldați. Potrivit datelor publicate de Ministerul Apărării din Ucraina, peste 85.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în cele 9 luni de invazie. Cifra nu poate fi confirmată din surse independente, însă în mod cert numărul soldaților morți e mare. Moscova refuză să ofere date.

 

Putin regretă că în 2014 nu a recurs la invadarea Ucrainei pentru a anexa Donbasul

 

În cadrul unor declarații făcute la o reuniune cu mamele soldaților căzuți în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut indirect numărul mare de morți și și-a manifestat regretul că în 2014 nu s-a apelat la anexarea Donbasului.

De precizat că din 2014 până în 2022, Armata ucraineană a trecut printr-un amplu proces de reformă, lucru care se vede azi, în modul în care luptă Ucraina.

„În ceea ce privește anul 2014, am plecat de la ideea că s-ar fi putut ajunge la un acord iar Lugansk și Donețk ar putea să se reunească cu Rusia în urma Acordurilor de la Minsk. Ne îndreptam spre acest lucru, dar nu am simțit starea de spirit, era imposibil să înțelegem ce se întâmpla acolo. Acum, a devenit evident că această reunificare ar fi trebuit să aibă loc mai devreme. Poate că nu ar fi fost atât de multe victime printre civili, nu ar fi fost atât de mulți copii uciși de bombardamente”, a precizat Putin, citat de agenția rusă Tass, fără să aducă în discuție crimele de război ale Armatei ruse în Ucraina.

De subliniat și faptul că președintele rus a făcut referiri la cele două regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat fără însă să reușească să le controleze în totalitate.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel