În conferința sa de presă de final de an, susținută ieri, Putin a afirmat că, în retrospectivă, ar fi trebuit să existe o „pregătire sistematică” pentru invazia din 2022, pe care o numește în continuare „operațiune militară specială”.
Rusia a anexat ilegal Crimeea de la Ucraina în 2014, iar forțele pro-ruse au declanșat imediat un conflict în estul Ucrainei. Totuși, abia opt ani mai târziu, Putin a încercat să cucerească Kievul. Fără succes însă.
În conferința sa de patru ore Putin a discutat și despre fostul lider al Siriei, despre doctrina nucleară mai agresivă a Rusiei, precum și despre probleme interne, cum ar fi prețul untului.
Putin a apărut în fața unui ecran albastru mare, pe care era afișată o hartă a Federației Ruse, inclusiv regiunile ucrainene anexate. A răspuns la întrebări adresate de public sau jurnaliști străini, însă totul a fost orchestrat și controlat strict, remarcă BBC.
Referitor la președintele american ales Donald Trump, Putin a spus că nu a vorbit cu acesta în ultimii patru ani, dar este dispus să se întâlnească „dacă Trump dorește”.
Cât despre relațiile cu China, Putin a declarat că acestea au atins un nivel istoric. „În ultimul deceniu, nivelul și calitatea relațiilor noastre (n.r. - Rusia-China) au atins un punct care nu a mai existat niciodată în întreaga noastră istorie.”
O parte semnificativă a sesiunii a fost dedicată războiului din Ucraina. Putin a declarat că este „deschis compromisurilor” pentru a pune capăt războiului, deși nu a fost clar ce ar implica aceste compromisuri.
El a afirmat că forțele rusești fac progrese zilnic pe front, descriindu-și trupele drept „eroi”. La un moment dat, a prezentat un steag semnat, despre care a spus că i-a fost oferit de marinarii ruși care „luptă pentru patrie” în regiunea Kursk.
Putin a vorbit, de asemenea, despre proiectele de infrastructură în zonele capturate de Rusia din Ucraina, susținând că starea drumurilor din regiunea Luhansk s-a îmbunătățit considerabil de când a fost ocuupată de forțele pro-ruse în 2014.
Referitor la schimbarea doctrinei nucleare a Rusiei, Putin a spus că orice întrebare despre reacția Occidentului „trebuie adresată lor”. Noua doctrină permite Rusiei să efectueze un atac nuclear asupra oricărei țări susținute de o putere nucleară, inclusiv în cazul unui atac convențional major împotriva Rusiei.
El a subliniat și capacitățile noului sistem de rachete balistice Oreshnik, sugerând că ar putea fi testat împotriva Ucrainei, subiect pe care l-a abordat și DefenseRomania.
Un fir roșu al discursului său a fost „suveranitatea rusă”, Putin susținând că reducerea dependenței de partenerii internaționali, rezultat parțial al sancțiunilor occidentale, este unul dintre marile câștiguri ale invaziei din Ucraina, mai scrie BBC.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News