Cu două escadrile complete de F-16, România începe construcția celei de-a treia. Unde va fi sediul ultimelor F-16 care vor ajunge anul acesta

F-16 Fighting Falcon, photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
F-16 Fighting Falcon, photo source: Baza 86 Aeriană Borcea

Generalul de flotilă aeriană Nicolae Crețu, Comandantul Bazei 57 Aeriene “Mihail Kogălniceanu” a explicat cum va fi formată noua Escadrilă de Vânătoare.

Cu două escadrile F-16 deja complete, Forțele Aeriene ale Armatei României au motive de optimism: începe formarea celei de-a treia escadrilă de avioane de luptă F-16.

Amintim că România are deja două escadrile complete de F-16:

Prima escadrilă completă e cea de la Baza 86 Aeriană Fetești, formată din 17 avioane F-16 Fighting Falcon, achiziționate acum câțiva ani din Portugalia.

A doua escadrilă  - formată din avioanele primite din Norvegia - se află la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu”, de la Câmpia Turzii. Ultimul F-16 care lipsea acestei escadrile a aterizat la Câmpia Turzii pe 30 ianuarie, completând astfel Escadrila 48 Vânătoare cu toate cele 16 aeronave.

 

Unde va fi formată a treia escadrilă de  F-16?

 

Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Primele aeronave F-16 care vor forma a treia escadrilă le vom vedea în spațiul aerian al României cu siguranță anul acesta, a explicat generalul de flotilă aeriană Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, într-un interviu acordat în emisiunea Pro Patria a Ministerului Apărării.

Cea de-a treia escadrilă va avea sediul la Baza 57 de la Mihail Kogălniceanu, însă formarea escadrilei va avea loc în cadrul altei Baze Aeriene, până la finalizarea lucrărilor de la Mihail Kogălniceanu.

În paralel cu achiziția aeronavelor, procesul de modernizare de la Mihail Kogălniceanu are în vedere și dezvoltarea capabilităților conexe, inclusiv infrastructură, personal, pregătire, echipamente de deservire.

”Aeronavele F-16 vor intra în organica Bazei 57 Aeriană, însă capabilitatea în sine o vom construi în una dintre celelalte două locații unde avem operaționale escadrilele F-16 (Baza 86 Aeriană Fetești sau Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii - n.r.)”,  a dezvăluit generalul Nicolae Crețu.

Acesta a mai precizat că a treia escadrilă de F-16 va putea opera de la Baza 57 Aeriană doar după ce va atinge maturitatea operațională, iar dezvoltarea infrastructurii de la Mihail Kogălniceanu va permite sincronizarea, astfel încât ”Baza 57 Aeriană, după o pauză de peste 20 de ani, să-și recapete în organică capabilitatea de Escadrilă de Vânătoare”.

În ceea ce privește personalul pentru noua escadrilă de F-16, comandantul Bazei 57 a precizat că au fost selectați deja piloții și personalul tehnic, iar aceștia au diferite niveluri de pregătire: ”Unii au finalizat pregătirea în Norvegia, alții se află chiar acum în pregătire”.

 

Ce se contruiește la Kogălniceanu: Lucrările la noua pistă au început, iar până în 2027 pista va fi gata și va fi conectată cu vechea pistă

F-16 Fighting Falcon al României, foto: MApN @F-16, România

Generalul Nicolae Crețu  a confirmat că până în 2027 pista trebuie finalizată. Noua pistă va fi conectată cu vechea pistă.

Vor fi construite și structuri auxiliare, iar pe măsură ce fiecare element contractul e implementat, se dorește și utilizarea lui.

”Ne concentrăm efortul pentru ca în perioada imediat următoare să conectăm noua pistă de pista existentă”, a explicat comandantul Bazei 57.

Practic, lucrările de la MK includ construirea de facilități noi la care se adaugă lucrări majore de modernizare a infrastructurii existente, precum și reparații executate la infrastructura existentă.

”Ne preocupăm de toate facilitățile - hangare, simulatoare, zone sociale care sunt absolut necesare pentru ca această capabilitate să fie completă”.

Proiectul de la Kogălniceanu este unul major, de aproximativ 2 miliarde de euro - și se va întinde pe o perioadă de 20 de ani. La finele acestui proces la Kogălniceanu să fie una din cele mai moderne și mari baze aliate din Europa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel