Evaluare dură a ISW: Ucraina ar putea fi nevoită să sacrifice o porțiune a frontului din cauza sprijinului militar scăzut

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Cu doar 50% din obuzele promise de UE și cu ajutorul american în stand-by, Kievul va trebui să-și regândească planurile operaționale.

În acest timp, Rusia a primit peste un milion de proiectile nord-coreene, ceea ce a înrăutățit situația Ucrainei pe front.

ISW citează un raport al organizație ucrainene Frontelligence Insight, care arată că, în ianuarie anul acesta, dinamica de pe front a fost similară cu ce se întâmpla în perioada cuprinsă între sfârșitul lui 2022 și începutul lui 2023, înainte de sosirea tranșelor importante de muniții occidentale. 

Astfel luna trecută, deficitul de muniție a limitat capacitățile de contrabaterie ale Ucrainei, iar rușii au creat poziții de foc de artilerie staționare pentru o lungă perioadă de timp.

Practic, forțele de artilerie ruse sufocă pe apărarea ucraineană cu puterea de foc superioră, chiar dacă precizia nu este una ridicată

Serviciile de informații ucrainene au raportat că Forțele de Apărare pot angaja ocazional artileria rusă, dar în general nu dispun de muniție pentru a desfășura un foc eficient de contrabaterie.

Se observă că absența focului de contrabaterie din partea trupelor ucrainene permite artileriei ruse să distrugă zonele populate în mare măsură, ceea ce face practic imposibilă apărarea acestora de către forțele ucrainene.

 

Ucraina s-ar putea găsi în poziția ingrată de a sacrifica o zonă a frontului

Harta frontului Ucraina, 2 februarie 2024 - ISW

Cea mai îngrijorătoare evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului ISW se referă la situația tot mai dificilă în care se află armata ucraineană, din punct de vedere al aprovizionării cu muniție.

Dacă intensitatea sprijinului militar occidental va continua să fie scăzută, acest lucru va forța probabil forțele ucrainene să ia decizii dificile cu privire la prioritizarea anumitor zone ale frontului față de unele regiuni în care pierderile teritoriale vor avea un impact mai redus pentru efortul de război al Kievului.

Potrivit analizei ISW, forțele ruse profită de deficitul de muniție a Ucrainei și de incapacitatea de a conduce o luptă contrabaterie eficientă.

GUR/HUR (informațiile militare ucrainene) a declarat că multe drone ucrainene nu au o rază de zbor suficientă pentru a lovi numeroase sistemele de artilerie rusă situate la o distanță de 15-24 de kilometri de linia frontului.

 

Consum uriaș de obuze de 155 mm: 200 de mii de proiectile/lună

Piesă de artilerie a SUA M777, cu muniție de 155 mm. Foto: U.S. Army

Situația a fost semnalată și de ministrul Apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, care le-a comunicat colegilor săi din UE problemele cu care se confruntă Ucraina, menționând că armata rusă depășește numeric Forțele Armate în ceea ce privește muniția cu un raport de trei la unu și deficitul de arme în Ucraina devine din ce în ce mai puternic, mai ales că Rusia a primit peste un milion de proiectile nord-coreene.

În scrisoarea lui Umerov se mai precizează că Ucraina are nevoie, lunar, de 200.000 de obuze de 155 mm. În același timp, armata rusă poate primi aproape de două ori mai multă muniție, iar aproximativ un milion de obuze au ajuns în Federația Rusă din Coreea de Nord.

Pe 31 ianuarie, reprezentantul Uniunii Europene pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, a declarat că până în martie, Uniunea Europeană își va putea îndeplini doar 52% din promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie.

Pe 11 ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că Uniunea Europeană va putea produce un milion abia la sfârșitul iernii anului 2024 .

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel