Deși are doar 14 Gripen în dotare, Ungaria reușește să se implice în modernizarea avioanelor de luptă suedeze

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
JAS 39 Gripen / Ministerul ungar al apărării
JAS 39 Gripen / Ministerul ungar al apărării

În calitate de membru NATO, Ungaria gândește strategic și își dorește o cooperare mai strânsă cu Saab pentru dezvoltarea avioanelor Gripen.

Gripen este o aeronavă tactică multirol vitală pentru Forțele Aeriene Ungare, servind ca un element cheie în apărarea Ungariei.

Iată că Ungaria semnează un nou acord, considerat de oficialii ungari ca fiind istoric, privind dezvoltarea comună a avionului de luptă suedez.

Acordul a fost încheiat cu ministrul suedez al apărării și a fost anunțat, săptămâna trecută, chiar de către ministrul Apărării al Ungariei, Kristóf Szalay-Bobrovniczky, într-un videoclip postat miercuri pe pagina sa de Facebook, relatează media ungară.

„Astăzi, am purtat discuții cu ministrul suedez al apărării la Stockholm și am semnat un acord istoric în baza căruia vom lucra împreună la dezvoltarea Gripenului, precum și la câteva alte probleme bilaterale importante”, a spus ministrul.

Oficialul a subliniat că relațiile ungaro-suedeze au fost ridicate la un nivel strategic, mai ales după aderarea Suediei la NATO.

„Suntem de acord cu multe aspecte importante, dar există câteva domenii cheie în care opiniile noastre diferă", arată ministrul.

Oficialul ungar păstrează linia propagandei ruse și pledează pentru "pacea în ceea ce privește Ucraina", fără să facă referire la războiul inițiat chiar de Federația Rusă.

 

Cum va contribui Ungaria la dezvoltarea viitoarelor Gripen

 

Ministrul a semnat un memorandum de înțelegere cu CEO-ul Saab, Micael Johansson, potrivit căruia Ungaria și compania suedeză vor stabili o cooperare de anvergură și mai strânsă decât cea actuală.

Saab intenționează să înființeze un institut de dezvoltare aerospațială cu o bază în Ungaria, care va continua munca începută cu Institutul de Cercetare pentru Inovarea în Apărare (VIKI), explică ministrul Kristóf Szalay-Bobrovniczky.

Cooperarea ungaro-suedeză se va concentra pe realitate virtuală, inteligență artificială, imprimare 3D și tehnologii noi de materiale.

Amintim că Forțele Aeriene Ungare operează în total 14 avioane Gripen, contractul de leasing fiind semnat la 2 februarie 2003.

În februarie 2024, a fost semnat un contract pentru cumpărarea a patru avioane Gripen C suplimentare.

Până acum, Saab a oferit contracte de compensare (offset), evaluate la 110% din costul celor 14 aeronave Gripen, iar proiectul prezentat zilele trecute de către ministrul ungar al apărării se adaugă investițiilor deja realziate de compania suedeză în Ungaria.

***

Ungaria consideră compania suedeză Saab drept un partener important în programul de modernizare al Forțelor Armate Ungare, amintind că aeronavele Gripen zboară de aproape două decenii în spațiul aerian al Ungariei, mai multor țări vecine - Slovacia, Slovenia, Croația -. iar la fiecare trei ani protejează statele baltice.

În 2025, avioanele Gripen de luptă vor îndeplini această sarcină pentru a patra oară, aducând o contribuție importantă la securitatea poporului maghiar, a NATO și a UE.

La rândul lor, suedezii de la Saab au semnat ultimul contract major acum 10 ani, cu Brazilia. Anul acesta, Forțele aeriene thailandeze au anunțat că doresc să achiziționeze avioane de luptă Gripen 39 construite de SAAB suedez pentru a înlocui avioanele vechi de vânătoare.

De asemenea, așa cum arăta și DefenseRomania, Saab țintește cea mai mare licitație din istoria aviației militare: India - țară care dorește să comande 114 avioane de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel