Publicitate
Acestea vor fi cele mai mari manevre aeriene din istoria NATO și vor fi conduse de Germania.
Părți din spațiul aerian german vor fi închise zborurilor civile pentru perioade scurte. Exercițiile se vor extinde și în flancul de est al NATO pe cerul unor țări precum Lituania și România, Polonia și Republica Cehă.
Exercițiile vor debuta săptămâna viitoare și se vor desfășura între 12-23 iunie, iar la manevre vor participa 25 de state.
România va participa cu un detașament și un avion C-27 Spartan
Foto: comandor Sandu Florin via Forțele Aeriene Române
Forțele Aeriene Române au anunțat că în cadrul exercițiului Air Defender 23 România va fi reprezentată de un detașament și un C-27 Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian.
„Detașamentul Forțelor Aeriene Române participă la exercițiul Air Defender cu o aeronavă C-27 SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian „Comandor Aviator Gheorghe Bănciulescu” Otopeni și detașamentul compus din personal navigant și tehnic plus un ofițer de legătură la centrul de operații aeriene Kalkar. Exercițiul multinațional are ca obiectiv perfecţionarea instruirii echipajelor detaşamentelor pentru a fi în măsură să-şi îndeplinească misiunile în cadrul multinaţional, ca forţă de răspuns a NATO şi realizarea schimbului de experienţă privind tehnicile şi procedurile specifice”, anunță Forțele Aeriene Române.
Detașamentul României pregătindu-se pentru Air Defender 23. Foto: comandor Sandu Florin via Forțele Aeriene Române
Air Defender 23. Foto: comandor Sandu Florin via Forțele Aeriene Române
SUA participă cu F-35 Lightning II și bombardiere strategice B-1 Lancer
Între 12 și 23 iunie, până la 10.000 de participanți la exercițiu, cu 250 de aeronave, se vor antrena în spațiul aerian european.
Forțele Aeriene americane vor participa cu 100 de avioane și 2.600 de militari din 42 de state federale. Manevrele se vor întinde din America prin Germania până la granițele Rusiei în Marea Baltică și în jurul Mării Negre în perioada 12-23 iunie.
Printre cele 100 de avioane americane care vor fi și avioane de luptă de generația a V-a F-35 Lightning II, dar și bombardiere B-1 Lancer.
În ceea ce privește aviația de luptă, România dispune mai dispune în prezent după retragerea MiG-21 de o escadrilă formată din 17 avioane F-16. Amintim că 4 dintre ele se află angrenate în misiune de poliție aeriană în statele baltice.
Concomitent se desfășoară procesul de achiziție a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia. Recent Norvegia a anunțat că a finalizat vânzarea, urmând să se efectueze livrările.
Avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor asigura tranziția României către F-35.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News