Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze

Darius Muresan |
Data publicării:
Un avion de luptă francez Mirage 2000, în versiunea cea mai avansată Mirage 2000-5F. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța
Un avion de luptă francez Mirage 2000, în versiunea cea mai avansată Mirage 2000-5F. Sursă foto: Ministerul Apărării din Franța

Franța a anunțat că va livra Ucrainei avioane de luptă de tip Mirage 2000. Acestea se vor alătura deja avioanelor F-16 Fighting Falcon pe care ucrainenii le-au primit. Numărul din păcate nu e însă unul impresionant pentru ca avioanele să poată fi un game changer.

Până în martie 2025, dacă nu un pic mai târziu, dar în prima jumătate a anului 2025, forțele aeriene ucrainene ar trebui să utilizeze avioane de luptă franceze Mirage 2000 împotriva forțelor ruse.

Așa cum a arătat DefenseRomania, ministrul francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu, a declarat că „aeronavele Mirage 2000 ar putea începe să opereze în Ucraina în prima jumătate a anului 2025”. În prezent, piloții ucraineni se pregătesc și se antrenează la o bază din orașul francez Nancy.

Lecornu a precizat că avioanele Mirage 2000 destinate Ucrainei vor avea echipamente avansate, inclusiv armament aer-sol. Cu toate acestea, el nu a clarificat momentul livrării inițiale și nici dacă aceasta va avea loc într-o singură livrare sau în mai multe. 

Însă anunțul privind livrare de avioane franceze Mirage 2000 către Ucraina a fost analizat și de experții ruși.

 

Un general rus prezintă trei motive pentru care nu e îngrijorat că Ucraina primește Mirage 2000 și compară avionul francez cu un model sovietic de MiG

 

2. Mirage-200... (mirage-2000-5f_03249400.jpg)

Mirage-2000-5F / Flickr, Alan Wilson

Generalul de aviație rus Vladimir Popov, într-un interviu acordat portalului de propagandă rusă pro-război Vzglyad, a analizat anunțul Franței privind livrarea de Mirage 2000.

El spune că deși Mirage 2000 au capacitatea de a pune probleme Rusiei, din perspectiva armamentului cu care pot fi dotate, s-a arătat sceptic că acest lucru se va întâmpla în contextul în care e nevoie de piloți bine antrenați și cu experiență.

Generalul rus a comparat Mirage 2000 mai degrabă cu MiG-29 sovietic și spune că aviația militară a Rusiei e „superioară”.

„Mirage 2000 e un avion de luptă de generația a patra, la fel ca F-16. Dar tehnologia noastră e mai avansată. Avioanele de luptă rusești din generația 4 ++ sunt aproape de capacitățile aeronavelor de generația a cincea”, a arătat generalul de aviație rus care e de părere că Mirage 2000 nu vor ajuta Ucraina. 

El a identificat trei motive pentru care s-a declarat „lipsit de îngrijorare” că Mirage 2000 vor ajunge pe front.

În primul rând numărul de avioane franceze. În opinia sa nevoie de peste 70 de avioane pentru ca ucrainenii să pună probleme rușilor.

3. Mirage-200... (mirage-2000-1_18566000.jpg)

Mirage-2000/ Flickr, ERIC SALARD

În al doilea rând există problema piloților. Procesul de pregătire, susține generalul rus, durează mult timp. „E nevoie de trei-patru zboruri și misiuni reale de luptă pentru a te obișnui cu fiecare tip de armă”, arată Popov. Portalul rus de propagandă nu exclude ca piloți „mercenari străini” să piloteze avioanele occidentale ale Ucrainei. Această teză e de altfel des întâlnită în narativele propagandei ruse.

În al treilea rând generalul rus de aviație e de părere că ucrainenii vor avea probleme cu infrastructura pentru Mirage 2000.

Concluzia rușilor e că „Mirage 2000 franceze vor crea mai multe probleme ucrainenilor decât soluții”.

CITEȘTE ȘI: Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel