Comandant ucrainean: Marea Neagră va fi din nou liberă. Visul meu este să anihilez întreaga flotă de nave a Rusiei

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Dronele ucrainene kamikaze Măgura V5. Sursa foto: Captură de ecran, reportaj realizat de The Times.
Dronele ucrainene kamikaze Măgura V5. Sursa foto: Captură de ecran, reportaj realizat de The Times.

Ucraina deține o flotă semnificativă de drone navale, după cum reiese din informațiile clasificate la care a avut acces un jurnalist de la The Times. Aceste drone sunt depozitate strategic într-o bază secretă de-a lungul râului Nipru. Arsenalul ucrainean de drone kamikaze include modelul Magura V5 şi este operat de militari din cadrul Serviciul ucrainean de Informații al Apărării (GUR). Operațiuni recent desfăşurate de către ucraineni indică desfășurarea cu succes a acestor drone de suprafață, scufundând nave de desant ale Flotei ruse din Marea Neagră și provocând daune substanțiale altor nave militare rusești.

Dronele navale ucrainene au jucat un rol crucial în contracararea forțelor navale rusești în Marea Neagră, forţând Rusia să-şi reducă activitatea navală şi chiar să dezvolte măsuri suplimentare de protecţie pentru navale care se afla în porturile din Peninsula Crimeea.

Ucraina consideră dronele ca fiind esențiale pentru succesul pe câmpul de luptă, subliniind eficacitatea lor în distrugerea flotei rusești și în asigurarea siguranței maritime. Un reportaj realizat de revista The Times oferă în exclusivitate detalii despre existența unei baze ucrainene secrete cu o flotă de drone maritime pe râul Nipru, capabilă să aibă un impact semnificativ asupra activităţii Flotei ruse din Marea Neagră.

Youtube video image

Dronele navale ucrainene sunt considerate un factor de descurajare a flotei rusești, evidențiind rolul lor în avansarea capacităților maritime ale Ucrainei.

Comandantul acestei flote de drone, cu indicativul 13, a declarat cu mândrie pentru The Times ca el şi camarazii lui au provocat daune semnificative celor mai avansate nave de război ale Rusiei, scufundând ultimele două ținte în largul golfului Chornomorske din Peninsula Crimeea, la 10 noiembrie.

El a povestit cum dronele s-au strecurat în port în zori, evitând plasele antisubmarin pentru a găsi unghiul potrivit de atac. Rușii le-au văzut și au tras asupra lor, în încercarea de a le distruge, dar fără succes. Două nave ruseşti au fost distruse: o navă Proiectul 1176 „Shark”, cealaltă  – Proiectul 11770 „Serna”.

"Știau că venim, dar nu au putut face nimic în acest sens. Bucuria a fost incredibilă. A fost obiectivul vieții mele să scufund o navă rusă și am scufundat două deodată'', a declarat comandantul ucrainean, ofiţer în carul Serviciul ucrainean de informații al apărării (GUR).

"Și, din câte știu, nimeni nu mai făcuse așa ceva nicăieri. Acum avem un nou obiectiv - să scufundăm ceva mai mare'', a mai spus acesta.

 

Dronele kamikaze navale sunt un factor de descurajare pentru Flota rusă din Marea Neagă

 

În iulie și apoi în septembrie, nava rusă de patrulare Serghei Kotov a fost ţinta unor atacuri cu drone. A doua oară, aceasta a fost avariată serios. Potrivit acestuia, toate aceste atacuri au fost opera unei echipe de operatori de drone din cadrul GUR.

,,Aceste arme sunt extrem de eficiente", a declarat comandantul. "Dacă ne imaginăm doar în linii mari cât costă construirea unor nave precum Kotov, precum și instruirea echipajului - va dura ani de zile pentru a construi și instrui un echipaj. Chiar dacă enumerăm toate dronele folosite în atac pentru o singură navă, atunci acestea sunt de mii de ori mai ieftine'', a precizat acesta.

,,Visul meu este să scufund și mai multe nave rusești, mult mai mari", a spus el. "Atât de multe încât să nu mai poată naviga deloc. Avem capacitatea de a nimici întreaga flotă din Marea Neagră? Da. Și lucrăm continu la asta".

Operatorii de drone schimbă faţa războiul naval prin expunerea vulnerabilității navelor inamice la drone kamikaze ieftine și fabricate rapid. Dronele kamikaze navale sunt un factor de descurajare pentru flota rusă.

Alte structuri militare ucrainene, inclusiv Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), au folosit dronele Sea Baby pentru a ataca podul Kerci, fregata Amiral Makarov, petrolierul Sig și marea navă de desant Olenegorski Gorniak. Dronele navale kamikaze Sea Baby transportă un focos mai mare, cântărind 450 de kilograme.

În urma acestor atacuri repetate Flota rusă din Marea Neagră a fost nevoită să treacă de la acțiuni ofensive la acțiuni defensive. Forțele navale ale Rusiei, care amenințau cândva să debarce în Odesa, nu mai pot impune o blocadă navală și au fost chiar forțate să se retragă din unele porturi aflate în Peninsulă Crimeea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel