Obiectivul întrevederii dintre ministrul Radu Oprea și industria de apărare a fost găsirea unor soluții pentru revitalizarea industriei.
Industria a prezentat o serie de noi tehnologii și soluții inovative dezvoltate de companiile românești.
Printre altele au fost prezentate:
- System de antrenament bazat pe realitate augmentata (simulator avion F-22, F-35) dezvoltat de SIMAVI Bucuresti
- Solutie NATO de Comanda Control BC2A dezvoltata de I*NTERACTIVE pentru aplicatiile NATO CWIX
- Prototip arma de asalt 5,56 mm dezvoltat de DACIA MILITARY INDUSTRY
- Subansambluri vehicule militare de ultima generatie oferite de GRUPUL EUROTEHNIC PITESTI
- System de bruiaj Drone dezvoltat de Blue Space Technology
- Machete testare suflerie supersonica dezvoltate de INCAS Bucuresti
Așadar, ministrului Economiei, cel în subordinea căruia se află industria de apărare, i s-a prezentat inclusiv un prototip de armă de asalt 5,56 mm dezvoltat de Dacia Military Industry.
„Afacerea” Beretta ARX 160. Producția de arme de asalt trebuia să înceapă acum ... 4 ani
Beretta ARX 160, armă de asalt, sursă foto: DoD
Iar acest lucru amintește nu doar de nevoia Armatei României de arme de asalt, dar și de ceea ce s-a numit „afacerea Beratta”.
România și-a manifestat intenția cu privire la achiziția unor arme de asalt de 5,56 mm încă din 2010. Atunci Fabrica de Arme Cugir a dezvoltat un prototip, dar programul nu a continuat din lipsă de finanțare.
Ulterior, în 2019 programul a fost readus în discuție, când a fost semnat pe data de 10 iulie 2019 un Memorandum, de către reprezentanți Beretta și ministrul Economiei de la vremea respectivă, Niculae Bădălău.
Evenimentul a fost la vremea respectivă intens mediatizat.
Uzina Mecanică Plopeni, filială a ROMARM, ar fi trebuit să înceapă peste aproximativ şase luni de la semnarea memorandumului, să producă arme de asalt Beretta ARX 160. Evident că acest lucru nu s-a întâmplat.
La 4 ani de la acel moment Beretta ARX 160 pare un proiect îngropat.
Industria de apărare din România a dezvoltat mai multe prototipuri pentru arme de asalt
Prototipul prezentat în această săptămână ministrului Economiei de către cei de la Dacia Military Industry nu e singurul.
În 2018 cei de la Stimpex au prezentat la BSDA un prototip al armei de asalt PA-Ro Mod. Arma are o greutate de 2.6 kilograme, poate fi utilizată atât pe stânga cât și pe dreapta, fiind proiectată și executată în totalitate de Stimpex în România. Arma e un concept de modernizare al AK-47.
Până în prezent toate aceste soluții românești au rămas la stadiul de prototip.
Programul armei de asalt va trebui reactualizat mai devreme sau mai târziu, în funcție de nevoile Ministerului Apărării, fie că se va alege tot soluția unui operator extern sau una autohtonă, ori o colaborare între o companie din afară și una românească.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News