Cu 31 de Abrams nu poți rupe frontul rus. Hossu: Ucraina a împins frontul la 9 km de Rusia, dar a fost obligată să se oprească. Războiul putea arăta complet diferit azi

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Prima frază din titlu, „Cu 31 de Abrams nu poți rupe frontul rus”, e sugestivă pentru ceea ce s-a întâmplat în cei aproape trei ani de război de mare intensitate rus împotriva Ucrainei, după invazia din 24 februarie 2022.

Sugestivă pentru că azi când se discută tot mai des ca Ucraina să fie forțată de aliați să facă concesii, trebuie subliniat că niciodată Ucraina nu a primit suficient armament încât să învingă ocupantul rus pe teritoriul ucrainean, nici din partea americanilor și nici din partea aliaților europeni. Tot ce s-a trimis s-a trimis târziu și doar pentru ca ucrainenii să reziste.

Fie că vorbim de sisteme antitanc, fie că vorbim de tancuri Abrams sau Leopard ori mai târziu avioane de luptă. Nici măcar sistemele de apărare antiaeriană nu au fost suficiente. Exemplul cel mai elocvent sunt tancurile Abrams americane: Din peste 12.000 de tancuri cât dispun SUA, ucraineni au primit .... 31 de Abrams, pe un front de 1.300 kilometri.

Consecințele acestui ajutor cu frâna de mână trasă le-a simțit și văzut direct pe front, Radu Hossu, corespondent de război, prezent pe front în timpul contraofensivei ucrainene de succes din 2022 pe direcția Harkiv (Harkov).

 

Radu Hossu explică cum Ucraina a împins frontul la 9 km de Rusia, dar a fost obligată să se oprească din lipsă de armament și echipamente

 

2. Photo sour... (ucraina-razboi_36162400.jpg)

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Prezent într-o ediție recentă a podcastului Obiectiv EuroAtlantic realizat la DefenseRomania săptămânal de Tudor Curtifan, Radu Hossu a rememorat lipsurile majore cu care se confrunta Armata Ucrainei în acel moment, în fața unui adversar mult mai puternic. Și cu toate acestea acel moment a fost unul rarisim și de manual în istoria militară: Două contraofensive de succes în condiții foarte dificile.

În toamna lui 2022 ucrainenii ajunseseră foarte aproape de teritoriul rus și ar fi putut rupe liniile de aprovizionare ruse, ceea ce ar fi schimbat cu siguranță soarta conflictului și avansul rus ce a urmat ulterior în Donbas împreună cu raderea de pe fața pământului a unor localități întregi.

De ce s-au oprit ucrainenii?

Pentru că dacă ar fi continuat exista un risc iminent de a se prăbuși propriile linii logistice și să fie prinși în clește. Cu alte cuvinte nu aveau echipament și nici armament suficiente din partea aliaților pentru a continua contraofensiva.

„Dacă în 2022 Ucraina ar fi primit ajutoarele de care avea nevoie de la americani și europeni, cu siguranță războiul s-ar fi desfășurat altfel. Să ne aducem aminte că în septembrie 2022 Ucraina a declanșat două contraofensive pe două fronturi diferite, Herson și Harkiv, ambele cu succes, ceea ce e o raritate militară. Cei care sunt experți militari sau istorici militari știu foarte bine că două contraofensive simultan, împotriva unei forțe net superioare ca număr de soldați și echipamente, se întâmplă rar. Acest lucru va rămâne probabil în istorie ca un mare succes al Ucrainei.

Spre exemplu în Harkiv ucrainenii ar fi ajuns mult mai departe. Dacă ar fi avansat mai mult spre est ar fi rupt liniile de aprovizionare pe tot ce înseamnă zona Donbas, azi nu am fi văzut rușii cucerind probabil Bahmutul în 2023 și nici mai apoi Avdiivka și celelalte localități. Ucrainenii s-au folosit la maximum posibil de resursele pe care le aveau. Liniile logistice se prelungiseră foarte mult și am avut norocul istoric să fiu primul corespondent de război din lume care a fost în contraofensiva din Harkiv pe zona de nord, împreună cu Mircea Barbu. Noi am ajuns la 1.5 kilometri distanță de linia frontului și la 9 kilometri de teritoriul Rusiei. Atunci ni se părea ciudat că nu se avansa în est mai repede, căci părea că rușii fugiseră din calea ucrainenilor.

Din păcate ucrainenii nu au putut să avanseze pentru că nu aveau liniile logistice pregătite. De ce? Pentru că nu aveau echipamentele necesare și nu aveau armament necesar pentru a continua ofensiva. Exista posibilitatea ca aceste linii de atac să colapseze în cazul în care rușii ar fi reușit să îi prindă în clește în diferite zone. Atunci generalul Sîrskîi, actualul Șef al Statului Major al Armatei Ucrainei, responsabil de contraofensiva din Harkiv, a oprit-o după eliberarea Kupianskului. De frică pentru ca liniile logistice ucrainene să nu colapseze.

Dar dacă Ucraina ar fi avut mai multe resurse militare probabil că ar fi eliberat o zonă mai largă și din Lugansk, care e esențială pentru tot ce înseamnă frontul Donbas și poate am fi văzut o colapsare inclusiv a frontului Donbas”, a explicat Radu Hossu.

CITEȘTE ȘI: Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”

Puteți urmări mai jos integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care corespondentul de război Radu Hoss, povestește experiența pe front, inclusiv modul în care la Bahmut a ajuns la câțiva metri de Wagner Group și Evgheni Prigojin

 

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel