Printre temele analizate în cadrul ședinței CSAT s-au numărat aspectele privind cele mai recente evoluții de la granița României, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
În ultima lună, situația de securitate în regiune s-a deteriorat semnificativ, ca urmare a sporirii acțiunilor ostile ale Rusiei la adresa securității și libertății de navigație în Marea Neagră.
Intensificarea atacurilor rusești cu drone asupra porturilor maritime și fluviale ale Ucrainei în zona Mării Negre și incidentele cu fragmente de drone căzute pe teritoriul țării noastre și implicit al NATO au crescut riscul de escaladare.
România primit din partea tuturor Aliaților și partenerilor sprijin politic și practic semnificativ, care a inclus și componenta de poliție aeriană și supravegherea spațiului aerian de deasupra Mării Negre.
Printr-o comunicare directă permanentă la nivel politic și militar, România își informează constant și detaliat toți Aliații și partenerii, inclusiv cei strategici, privind evoluțiile și potențialul impact al acestora.
MApN a prezentat un set de măsuri concrete pentru creșterea capacității de supraveghere aeriană, detecție și intervenție (în funcție de situație) în regiunile din proximitatea obiectivelor ucrainene vizate de atacurile ruse.
Înzestrarea Armatei pentru perioada 2024–2033
CSAT 12 octombrie 2023
Agresiunea Federației Ruse a determinat reanalizarea, reprioritizarea și reconfigurarea programelor de înzestrare a Armatei Române.
Aceasta include creșterea achiziției de muniții necesare pentru luptă și pentru constituirea graduală a stocurilor.
România va menține alocațiile bugetare pentru Apărare la 2,5% din PIB, iar Armata României își va concentra eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și în cadru Aliat.
Consolidarea Armatei se va face prin dotarea cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile și interoperabile cu cele ale armatelor celorlalte state membre NATO și UE.
România trebuie să dețină capacități industriale care să poată asigura atât producerea de tehnică militară modernă.
Capacitățile industriale vor produce tehnică de luptă pentru Armata română și pentru menținerea în stare operațională a echipamentelor achiziționate.
De asemenea capacitățile industriale vor fi utilizate pentru fabricarea/dezvoltarea de noi echipamente care să contribuie la multiplicarea capabilităților militare în situații de criză sau război.
Drept urmare, membrii Consiliului au aprobat Planul de înzestrare a Armatei României 2024-2033, se mai arată în comunicatul CSAT.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News