Crucișătorul Moscova - lovit de două rachete ucrainene R-360. Producătorul Neptun subliniază că loviturile au clătinat inclusiv propaganda rusă

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei
IMAGINE ILUSTRATIVĂ: Baterie de coastă antinavă Neptun a Ucrainei

Biroul de Proiectare de Stat Luch, din KIev, producătorul celebrelor sisteme antinavă RK-360MT Neptun, care ar fi lovit crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse din Marea Neagă, a avut prima reacție după anunțul de ieri seară cu privire la lovirea navei ruse.

UPDATE - CRUCIȘĂTORUL MOSCOVA S-A SCUFUNDAT

Știrea inițială

Luch a transmis într-un comunicat scurt postat pe pagina de Facebook a companiei că sistemele antinavă Neptun „au lovit din nou cu succes o navă inamică”. 

Potrivit producătorului ucrainean două rachete de tip R-360 au lovit crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră.

Compania mulțumește forțelor armate ale Ucrainei pentru curajul și îndemânarea în utilizarea sistemelor antinavă Neptun de care au dat dovadă militarii ucraineni.

Luch mai subliniază și că loviturile încasate de crucișător au fost atât de „devastatoare” încât nici măcar propaganda rusă nu a mai putut ascunde incidentul, cu referire la faptul că rușii au fost nevoiți să admită daunele asupra crucișătorului, deși nu au recunoscut că acesta a fost lovit de rachete ucrainene ci au spus că e vorba despre un incendiu care a afectat muniția de la bordul navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră.

Producătorul sistemelor Neptun observă că în alte cazuri Federația Rusă a păstrat tăcerea cu privire la incidente similare.

CITEȘTE ȘI: Ce impact are distrugerea crucișătorului Moscova asupra capacității de luptă a Flotei ruse din Marea Neagră

 

Rachetele ucrainene R-360 care au lovit crucișătorul Moscova, nava amiral a Flotei ruse în Marea Neagră

 

Racheta R-360 are raza de acțiune dată de producător de maximum 280 km și dimensiunile de 5.300 × 600 × 600 mm (foarte probabil sunt dimensiunile tuburilor de transport și lansare, cele ale rachetei propriu-zise fiind puțin mai mici).

R-360 se bazează pe designul rachetei antinavă sovietice Kh-35 (X-35, lungime 4,4 m, raza de acțiune 130 km), însă constructorii ucraineni subliniază că au îmbunătățit substanțial raza de acțiune și electronica acesteia.

Un divizion de rachete “Neptun” include trei baterii cu câte două unități de lansare, fiecare unitate fiind dotată cu patru rachete R-360. Astfel, o salvă de rachete a divizionului poate consta în lansarea a 24 de rachete, cu un interval de timp între două focuri de pe aceeași unitate de lansare de 3-5 secunde.

Unitatea de luptă a divizionului este stabilită la 72 de rachete dintre care 24 sunt deja instalate pe unitățile de lansare (USPU-360), 24 se află în mașina de transport și încărcare (TZM-360), iar ultimele 24 în mașina de transport (TM-360).

CITEȘTE ȘI: Ucraina intenționează să formeze cel de-al doilea divizion de sisteme de rachete RK-360MT “Neptun”

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel