Publicitate
,,Lansarea s-a efectuat asupra unei ținte-scut, ce a imitat o navă de luptă a adversarului. Racheta a lovit cu succes ținta amplasată într-un poligon de pregătire pentru luptă, la o distanță de 30 de kilometri”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agențiile Interfax și Tass.
,,Pentru asigurarea securității poligonului maritim și acvatoriilor conexe în care s-a efectuat tragerea, raioanele au fost închise pentru navigație. La misiunea de asigurare a lansării rachetei au participat peste 20 de nave de luptă și auxiliare ale FRMN”, au precizat reprezentanții flotei.
Lansarea rachetei a fost executată de crucișătorul rusesc pe fondul intrării în Marea Neagră, pe 27 aprilie, a navei de patrulare Hamilton aparținând Gărzii de Coastă a SUA.
După cum au informat militarii ruși, este pentru prima dată în istoria modernă când crucișătorul Moscova a efectuat lansări de rachete în acvatoriul Mării Negre cu complexul principal de rachete Bazalt, dotat cu rachete antinavă de tip Vulcan.
“Echipajul navei amiral a FRMN a desfășurat un complex de exerciții speciale cu nave de luptă ale flotei și, de asemenea, a efectuat antrenamente privind apărarea antiaeriană cu echipaje ale avioanelor și elicopterelor Aviației navale”, au menționat reprezentanții Statului major al flotei.
Potrivit declarațiilor comandantului FRMN, Igor Osipov, după executarea cu success a tragerilor, crucișătorul Moscova va fi inclus în compunerea forțelor gata de luptă permanent ale flotei.
Construcția crucișătorului Moscova a început la Șantierul Naval 61 Kommunara din Nikolaiev în anul 1976. Denunirea inițială a crucișătorului a fost Slava. Acesta a fost lansat la apă pe 27 iulie 1979.
Crucișătorul, care combină manevrabilitatea ridicată cu navigabilitatea și viteza, este capabil să acționeze în raioane îndepărtate ale Oceanului Planetar.
Nava este dotată cu 16 rachete antinavă ale complexului P-1000 Vulcan, cu o bătaie de cel puțin 700 de kilometri. Rachetele folosesc o traiectorie combinată de zbor: o parte a acesteia se desfășoară la altitudine mare, iar în apropierea țintei coboară la altitudine redusă. De asemenea, în dotarea navei se află și complexul de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune S-300 Fort. Acesta este destinat asigurării apărării antiaeriene zonale, fiind capabil să asigure apărarea unui raion sau a unei escadre împotriva atacurilor adversarului.
Fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Valentin Selivanov, a declarat că, indiferent de locul în care s-ar afla în Marea Neagră, datorită rachetelor sale, crucișătorul Moscova poate distruge navele adversarului care intră prin Strâmtoarea Bosfor.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News