Autoritățile croate au trimis acum o cerere de ofertă către compania americană Lockheed-Martin, pentru avioane F-16 noi, și în Suedia, la Saab, pentru avioane noi JAS 39 Gripen. De asemenea, oficialii de la Zagreb au cerut oferte pentru avioane utilizate de la Franța (Dassault Rafale), Italia (Eurofighter Typhoon), Norvegia (probabil F-16), Grecia( probabil F-16) și Israel (F-16), precizează Airrecognition.com.
Guvernul croat intenționează să termine procesul de selecție până în luna august. Nucleul forței aeriene croate este format dintr-o escadrilă de 12 aeronave MiG-21 modernizate. În 2003, s-a efectuat o actualizare minoră și o revizuire extinsă a MiG-urilor croate în România, încorporând elemente de navigație și comunicare ale standardului Lăncer pentru a le face interoperabile cu forțele aeriene NATO.
Croaţia a trimis avioanele MiG-21 şi către Ucraina pentru lucrări de întreținere, reparare și actualizare, cu toate acestea, partea ucraineană nu a reușit să prelungească durata de viață a avioanelor.
Croaţia nu mai achiziţionează avioane F-16, la mâna a doua, din Israel
În urmă cu un an, intenția Croației de a cumpăra 12 avioane de vânătoare F-16 recondiţionate de la Israel a căzut.
O tranzacție de jumătate de miliard de dolari pentru 12 aparate de luptă care urmau să înlocuiască MIG-urile 21. Avioanele F16 urmau să vină cu echipamente electronice israeliene pe ele, cu sisteme radar și cu alte servicii oferite de Israel.
Pentru a vinde însă aparatele, Israelul trebuie să obțină aprobarea părții americane, producătorul lor.
Oficialii americani au susținut că Israelul a acționat nepotrivit încercând să facă profit pe spatele Statelor Unite. Oficialii americani au fost deranjați și de faptul că avioanele americane nu ar fi trebuit să fie vândute unei terțe părți fără aprobarea lor. Astfel, Israelul a intrat într-o competiție cu Statele Unite.
Croaţia a aderat la NATO în 2009 şi la Uniunea Europeană în 2013. Forţele sale aeriene sunt echipate cu MiG-uri 21 ruseşti datând din perioada când Croaţia făcea parte din Iugoslavia, dar aeronavele sunt îmbătrânite şi doar câteva mai sunt funcţionale în momentul de faţă.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News