Croația intenționează să cumpere sisteme de artilerie americane M142 HIMARS și tancuri Leopard 2A8

Cristian Soare |
Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

În zece ani, Croația aproape și-a dublat cheltuielile militare, ajungând la 1,5 miliarde de euro, deși nu a atins încă obiectivul de 2% stabilit de NATO. Totuși, acest lucru i-a permis deja să își modernizeze avioanele de luptă, prin achiziționarea a 12 Rafale second-hand din Franța, și să își consolideze flota de elicoptere prin achiziționarea unui total de 12 UH-60M Black Hawks, datorită ajutorului financiar al SUA.

Acestea fiind spuse, Zagrebul va trebui probabil să facă un efort suplimentar pentru a permite forțelor sale terestre să își finalizeze procesul de transformare, prin înlocuirea vechilor echipamente iugoslave [și sovietice] cu sisteme occidentale.

Până în prezent, Zagrebul a putut conta pe ajutorul american pentru a achiziționa vehicule de luptă pentru infanterie M2A2 Bradley. De asemenea, și-au reînnoit parțial capacitățile de artilerie prin achiziționarea de obuziere autopropulsate PzH2000 de la Bundeswehr. Dar în lunile următoare sunt planificate și alte achiziții.

În primul rând, Ministerul croat al Apărării va trebui să finanțeze o comandă suplimentară de 30 de vehicule de luptă pentru infanterie Patria AMV (dintre care 126 au fost deja achiziționate în 2007/2008), confirmată în martie 2023 la un cost de 158 de milioane de euro.

Dar una dintre prioritățile armatei croate este înlocuirea celor 70 de tancuri M-84, bazate pe modelul sovietic T-72. Andrej Plenkovic, prim-ministrul croat, a subliniat acest lucru într-un discurs rostit la începutul lunii august cu ocazia aniversării operațiunii Tempest, lansată în 1995 pentru a prelua controlul asupra teritoriului autoproclamatei republicii sârbe Krajina.

Cu această ocazie, Plenkovic a declarat că obiectivul Zagrebului era să achiziționeze un „tanc occidental modern”. Câteva zile mai târziu, ziarul Jutarnji List a dezvăluit că sunt în curs discuții cu consorţiul KNDS Deutschland pentru achiziționarea unui lot inițial de 30 de Leopard 2A8. În total, sunt prevăzute 75 de aeronave.

Armata croată intenționează, de asemenea, să își consolideze resursele de artilerie. La ultimul târg de armament aeropurtat EuroSatory, Zagrebul și-a anunțat intenția de a se alătura programului comun francez de achiziție a CAESAR [un camion echipat cu un sistem de artilerie]. Dar scopul este de a merge și mai departe, cu o capacitate de foc în adâncime.

Potrivit Defense News, Ministerul croat al Apărării intenționează să achiziționeze sisteme de artilerie americane M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System] prin sistemul FMS [Foreign Military Sales].

Croația intenționează „să își echipeze și să își modernizeze forțele armate cu M142 HIMARS, pentru care semnarea unui acord direct cu guvernul american este așteptată până la sfârșitul anului 2024”, a confirmat un purtător de cuvânt al ministrului croat al apărării.

Numărul de sisteme pe care Zagrebul intenționează să le achiziționeze nu a fost precizat. Fără îndoială, acesta va depinde de estimarea realizată de Defense Security Cooperation Agency [DSCA], care gestionează exporturile de echipamente militare americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel