Croația cumpără Leopard și donează Ucrainei blindate sovietice. De ce România nu își permite luxul unui gest similar în cazul bătrânelor T-55, înlocuite cu Abrams

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube
Leopard 2A8. Photo source: SIDOM MBT @YouTube

Croația achiziționează 50 de tancuri germane noi Leopard 2A8, care este cea mai recentă versiune a puternicului tanc german, iar zilele săptămâna aceasta a fost făcut primul pas în realizarea acestei achiziții.

Potrivit presei croate, ministrul Apărării Ivan Anušić și șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Republicii Croația, generalul colonel Tihomir Kundid s-au întâlnit luni la Berlin cu ministrul german al Apărării Boris Pistorius.

Croația a fost invitată formal să se alăture programului german de achiziție comună a tancului de luptă principal Leopard 2A8.

Potrivit înțelegerii, tancurile Leopard vor fi achitate parțial și cu banii Berlinului, virați în schimbul echipamentelor vechi ale Armatei Croate.

Cei doi miniștri ai Apărării au semnat o scrisoare de intenție prin care  Croația își exprimă disponibilitatea de a livra 30 de tancuri M-84 (modernizarea iugoslavă a tancului sovietic T-72) și 30 de vehicule de luptă de infanterie M-80 (similar blindatului sovietic BMP-1), inclusiv piese de schimb și muniție - ca parte din asistența acordată Ucrainei în lupta sa împotriva agresiunii ruse.

Fondurile pe care Croația le va primi de la Germania pentru aceste tancuri și vehicule de luptă vor fi folosite pentru achiziționarea de tancuri noi germane, mai exact Leopard 2A8.

Având în vedere nevoile armatei croate, Republica Croația intenționează să achiziționeze până la 50 de noi Leopard 2A8. Restul detaliilor vor fi cunoscute după semnarea contractului.  

 

De ce România nu-și permite luxul de a transfera Ucrainei T-55 sovietice nici măcar după venirea tancurilor  Abrams

Până în 2026, România va avea 54 de tancuri Abrams americane. Batalionul de tancuri va fi livrat în cea mai modernă versiune, Abrams M1A2 SEPv3. Vor fi achiziționate și 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu, fost comandant al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est și președinte al Asociației Ofițerilor în Rezervă din România, preciza pentru DefenseRomania că în dotarea Armatei române mai există 3 sunt batalioane de T-55 (maxim 162 de tancuri operaționale), alături de câte un batalion de TR-85 și TR-85M1 Bizonul.

”Nu e niciun secret că avem un batalion de tancuri modernizate TR-85, un al doilea de tancuri românești TR-85M1 Bizonul și încă trei batalioane de tancuri T-55, sublinia gen.(r.) Bălăceanu.

În contextul în care cele 54 de unități Abrams vor ajunge până în 2026 și vor înlocui doar o parte din echipamentele foarte vechi, este de așteptat ca tancurile T-55 să rămână în dotarea forțelor armate române, mult după venirea primelor Abrams menite să le înlocuiască, posibil, până la finalul deceniului.

Prin comparație, Armata croată are în prezent aproximativ 70 de tancuri M-84 bine întreținute.

Tanc M-84AS2 al Serbiei

M-84 este un tanc produs în Yugoslavia, la fabrica Duro Daković și se bazează pe tancul sovietic T-72M, dar cu multe îmbunătățiri, inclusiv un sistem intern de control al focului care lipsea de la T-72M, un blindaj compozit îmbunătățit și un motor de 1000 CP. Având în vedere că este încă un tanc bazat pe tehnologie sovietică, probabil soldaților ucraineni le va fi mai ușor să-l opereze.

CITEȘTE ȘI: Unde va disloca România cele 54 de tancuri Abrams? Transilvania e o opțiune din motive interne evidente, dar direcțiile de amenințare sunt altele

Leopard 2A8

Leopard 2A8

Înlocuirea acestor tancuri vechi cu noul Leopard 2A8 este considerată crucială pentru modernizarea forțelor armate croate. 

Leopard 2A8 este bazat pe Leopard 2A7+, noul model fiind echipat cu mai multe îmbunătățiri semnificative, inclusiv sistemul de protecție activă „Trophy” și un sistem mai bun de detectare a amenințărilor (360 de grade). Varianta îmbunătățită prezintă cea mai recentă generație de armuri modulare compozite pasive multistrat – constând din oțel, tungsten, material de umplutură compozit și chiar ceramică. Modelul 28A este echipat cu o turelă cu trei oameni care adăpostește tunul principal L55 cu țeava lină de 120 mm, produs de Rheinmetall. 

Croația este încă în urmă cu ținta NATO de 2% din PIB, dar deja a accelerat procesul. Spre exemplu, recent a fost aprobată achiziția de sisteme  HIMARS M142 și se achiziționează și vehicule aeriene fără pilot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel